Παρακάτω θα βρείτε έναν από τους πιο ολοκληρωμένους οδηγούς για αντιγραφή DVD που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.Δημιουργός του είναι ο odd και ο τόπος φιλοξενίας το dvd.stuff.gr.
Εισαγωγή
Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες DVD. Τα DVD-5 και τα DVD-9. Η διαφορά τους βρίσκεται στη χωρητικότητα. Η χωρητικότητα των πρώτων φτάνει τα 4.35 GB ενώ τα δεύτερα φτάνουν τα 7.95GB.
DVD-9 είναι όλα τα DVD του εμπορίου (δηλαδή τα αυθεντικά DVD που αγοράζουμε ή νοικιάζουμε). Στην αγορά υπάρχουν τόσο DVD-9 όσο και DVD-5 άγραφα δισκάκια, με τα δεύτερα να είναι σαφώς φτηνότερα.
Αυτό σημαίνει πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε ποιο από τα δύο μέσα αποθήκευσης θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον εγγραφέα DVD που διαθέτουμε. Παλιότεροι εγγραφείς έχουν τη δυνατότητα εγγραφής μόνο DVD-5 δίσκων, ενώ νεότεροι (double layer - DL) μπορούν να γράψουν και τους δύο τύπους.
Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι θέλουμε να γράψουμε μία ταινία, της οποίας το μέγεθος ξεπερνάει τα 4.35BG (DVD-9), σε ένα δισκάκι DVD-5. Αυτό σημαίνει πως πρέπει με κάποιο τρόπο να συμιέσουμε την ταινία ώστε να φτάσει το πολύ τα 4.35GB.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις η ταινία που θέλουμε να αντιγράψουμε (πηγή-source) δεν ξεπερνάει τα 4.35GB. Αυτό σημαίνει πως αποφεύγουμε τη συμπίεση. Ανάλογη περίπτωση είναι: από τη μία η ταινία-πηγή να ξεπερνάει τα 4.35GB, δηλαδή να πρόκειται για DVD-9, αλλά να τη γράψουμε σε DVD-9 άγραφο δισκάκι, οπότε πάλι αποφεύγουμε τη συμπίεση.
Έτσι η όλη διαδικασία χωρίζεται σε 2 ή 3 βήματα:
Πέρασμα της ταινίας στον σκληρό δίσκο (ripping)
Συμπίεση της ταινίας από DVD-9 σε DVD-5 (encoding)
Κάψιμο της ταινίας σε άγραφο δισκάκι (burn)
Το δεύτερο βήμα παραλείπεται στις περιπτώσεις 2 και 3.
Για το πρώτο βήμα θα χρησιμοποιήσουμε το DVD Decrypter, το οποίο είναι δωρεάν και το κατεβάζουμε από εδώ.
Για το δεύτερο βήμα θα χρησιμοποιήσουμε το DVD Shrink, το οποίο είναι δωρεάν και το κατεβάζουμε από εδώ.
Για το τρίτο βήμα θα χρησιμοποιήσουμε το γνωστό Nero, το οποίο είναι δεν είναι δωρεάν.
Το demo βρίσκεται εδώ. Στη θέση του όμως κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια άλλη ανάλογη εφαρμογή εγγραφής θέλει.
Πέρασμα της ταινίας στον σκληρό δίσκο (ripping)
Ανοίγουμε το DVD Decrypter και βάζουμε στο DVD-Reader το δισκάκι που θέλουμε να αντιγράψουμε (πηγή-source) στο DVD reader. Επιλέγουμε Mode>Iso>Read.
Μετά πάμε στο Tools>Settings.
Στη καρτέλα που εμφανίζεται επιλέγουμε το ISO Read Mode και τικάρουμε όλες τις επιλογές.
Πλέον είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία περάσματος της ταινίας στο σκληρό μας δίσκο. Πατάμε το browse for a file (1) για να ορίσουμε σε ποιο σημείο του σκληρού μας θα αποθηκεύσουμε την ταινία. Προσέχουμε να έχουμε αρκετό σκληρό (τουλάχιστον 9 GB αν γράψουμε σε DVD-9 ή τουλάχιστο 14GB αν γράψουμε σε DVD-5). Το μέγεθος της ταινίας φαίνεται στο 2.
Στη συνέχεια πατάμε το Decrypt κα περιμένουμε...
Αν παρατηρήσετε πως η ταχύτητα δεν ξεπερνάει κάποιο μικρό όριο (συνήθως 2x) σε σχέση με τις δυνατότητες του DVD reader σας, αυτό σημαίνει πως η κατασκευάστρια εταιρία έχει βάλει κάποιο «κόφτη». Μπορείτε να το αλλάξετε αυτό κατεβάζοντας ένα «πειραματικό» filmware για τη συσκευή σας. Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες. Αν δεν ξέρετε όμως τι κάνετε καλύτερα να το αφήσετε έτσι.
Συμπίεση της ταινίας από DVD-9 σε DVD-5 (encoding)
Από τη διαδικασία του ripping έχουμε στο σκληρό μας δύο αρχεία. Ένα .ISO (της τάξης κάποιων GB) στο οποίο βρίσκεται η ταινία και ένα .MDS της τάξης κάποιων KB. Επαναλαμβάνω πως αυτό το βήμα δεν χρειάζεται στις περιπτώσεις 2 και 3 του πίνακα στην εισαγωγή.
Εδώ πρέπει να σταθούμε λίγο. Βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε μια επιλογή. Μία ταινία DVD περιέχει κάτι περισσότερο από την ίδια την ταινία: σπικάζ και υπότιτλους σε διάφορες γλώσσες, συνεντεύξεις, making of, trailers κλπ και σίγουρα τα μενού.
Όλα αυτά φυσικά "πιάνουν" κάποιο χώρο. Η επιλογή που καλούμαστε να κάνουμε είναι αν θα περιλάβουμε στη κόπια μας το σύνολο όλων αυτών ή ένα μέρος τους. Λογικό είναι πως όσο λιγότερα περιλάβουμε στη κόπια μας, τόσο μικρότερη συμπίεση θα κάνουμε.
Η συμπίεση ενός DVD γίνεται μόνο στην εικόνα της ταινίας, των trailer κλπ και όχι στον ήχο τους ή τους υπότιτλους. Αυτό σημαίνει πως αν κάνουμε μια μεγάλη συμπίεση, το πιο πιθανό είναι η εικόνα της ταινίας να χάσει σε ποιότητα.
Πίνακας
Το DVD Shrink χειρίζεται το ζήτημα της συμπίεσης με τρεις τρόπους:
α) Ακριβές αντίγραφο
Η κόπια διατηρεί όλα τα μενού και τα extras. Η συμπίεση ενδέχεται να είναι μεγάλη και το αποτέλεσμα μη ικανοποιητικό.
β) Αντίγραφο με μενού
Η κόπια διατηρεί όλα τα μενού, αλλά αφαιρούμε κάποια videos ή ήχους ή υπότιτλους. Η συμπίεση ενδέχεται να είναι μέτρια.
γ) Αντίγραφο χωρίς μενού
Η κόπια διατηρεί μόνο την ταινία και όποια extras επιλέγουμε χωρίς μενού. Η συμπίεση θα είναι η μικρότερη δυνατή.
α) Ακριβές αντίγραφο
Επιλέγουμε Full Disc.
Πατάμε Backup!
Στο παράθυρο Backup DVD που εμφανίζεται, επιλέγουμε τη πρώτη καρτέλα Target Device. Στο Select backup target: επιλέγουμε ISO Image File (1) και στο Select target image file: (2) ορίζουμε το σημείο του σκληρού στο οποίο θα αποθηκευτεί το νέο .ISO αρχείο.
(συμβουλή: να αποθηκεύετε σε διαφορετικούς φακέλους τα αρχεία .ISO που προκύπτουν από το ripping και τα αρχεία .ISO που προκύπτουν από το encoding, για την αποφυγή σύγχυσης)
Επιλέγουμε τη δεύτερη καρτέλα DVD Region και επιλέγουμε το Region Free, αν θέλουμε να παίζει η κόπια μας σε όλα τα DVD Players.
H τρίτη καρτέλα Quality Settings είναι και η πιο σημαντική. Σε περίπτωση που έχουμε μεγάλη συμπίεση τικάρουμε τις επιλογές Perform deep analysis... και Compress video with... Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία κωδικοποίησης θα πάρει αρκετή ώρα ανάλογα με την ισχύ του υπολογιστή σας. Συνήθως όταν το ποσοστό συμπίεσης είναι πάνω από 70-75% δεν χρειάζεται να τικάρουμε αυτές τις επιλογές. Αυτό όμως επαναλαμβάνω εξατράται από την ταινία-πηγή. Αν αυτή δεν έχει καλή ποιότητα πρέπει να τικάρουμε οπωσδήποτε τις επιλογές της καρτέλας.
Στη καρτέλα Options μπορούμε προαιρετικά να επιλέξουμε Shutdown computer... στη περίπτωση που θέλουμε να σβήσει το υπολογιστής μετά το τέλος της διαδικασίας.
Στη πέμπτη και τελευταία καρτέλα Burn Settings, ορίζουμε την ετικέτα της κόπιας.
Πατάμε ΟΚ και περιμένουμε... Μετά το τέλος της διαδικασίας μπορούμε να σβήσουμε τα πρώτα αρχεία .ISO και .MDS και να κρατήσουμε το τελευταίο .ISO, το οποίο και θα κάψουμε σε ένα άγραφο δισκάκι DVD-5.
Προαιρετικά (εγώ πάντως το κάνω πάντα) πριν σβήσουμε τα αρχικά αρχεία, δοκιμάζουμε το τελικό αρχείο .ISO. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα δωρέαν πρόγραμμα το Deamon Tools.
Κάψιμο της ταινίας σε άγραφο δισκάκι (burn)
Βάζουμε το άγραφο DVD δισκάκι στον εγγραφέα (DVD-Recorder). Ανοίγουμε το nero και πάμε στο Recorder>Burn Image.
Επιλέγουμε την καρτέλα Burn. Τικάρουμε το Write και Finalize DVD. Ορίζουμε την ταχύτητα εγγραφής (Write speed). Καλό είναι να μην επιλέγουμε την μέγιστη ταχύτητα. Υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούς ενοχλητικά "κολλήματα" κατά την αναπαραγωγή της κόπιας. Η ταχύτητα 4X είναι ασφαλής. Πατάμε Burn και περιμένουμε.
Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, πριν σβήσουμε το αρχείο .ISO, δοκιμάζουμε τη κόπια σε ένα DVD-Player (κατά προτίμηση "φέτα"). Αν είναι εντάξει το δισκάκι σβήνουμε το αρχείο .ISO.
Συμβουλή: να προτιμάτε επώνυμες μάρκες άγραφων δίσκων DVD. Είναι περισσότερο αξιόπιστες και συνήθως παίζουν σε κάθε DVD-Player.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου