Η αλήθεια είναι πως με την καθημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας ,έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάσουμε αρχεία τα οποία αγγίζουν την τελειότητα.Ένα από αυτά σε ότι αφορά την μουσική,είναι τα αρχεία Flac.Παρακάτω ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός τον οποίο βρήκα στο forum του tbgt.info.
Τι είναι τα αρχεία ήχου σε μορφή flac και που-πως τα ακούμε
Τελευταία, όλο και περισσότερο, βλέπουμε να κυκλοφορούν αρχεία μουσικής σε μορφή Lossless – κυρίως σε συμπίεση flac. Τι είναι όλες αυτές οι μορφές αρχείων ήχου που κυκλοφορούν και πως τις ακούμε; Σκέφτηκα να γράψουμε δυο λόγια για κάποιους που ίσως δεν έχουν ασχοληθεί και δεν γνωρίζουν σχετικά.
Χωρίς να αναφέρουμε πολλές λεπτομέρειες, να πούμε δυο λόγια για το τι είναι όλες αυτές οι μορφές αρχείων ήχου. Απλά αποτελούν διαφορετικούς τρόπους συμπίεσης ηχητικών δεδομένων.
Υπάρχουν λοιπόν:
1. Οι Μη απωλεστικοί τρόποι συμπίεσης (Lossless) όπως είναι τα αρχεία flac, wavpack, ape κ.α. και
2. Οι Απωλεστικοί τρόποι συμπίεσης (Lossy) όπως είναι τα mp3, aac, wma κλπ
Ποια είναι η διαφορά τους:
Στα Lossy αρχεία (όπως είναι τα mp3) συμπιέζουμε το μέγεθος του αρχείου ήχου, αφαιρώντας από αυτό πληροφορίες που έτσι κι αλλιώς περνούν απαρατήρητες ή σχεδόν απαρατήρητες από το ανθρώπινο αφτί, με αποτέλεσμα το μέγεθος του αρχείου να είναι πολύ μικρότερο από το αρχικό.
Στα Lossless αρχεία (όπως είναι τα flac), δεν χάνεται καμιά πληροφορία κατά τη διαδικασία της συμπίεσης, δηλαδή έχουμε ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου, αλλά μεγαλύτερο σε μέγεθος αρχείο (σε σύγκριση με τα lossy αρχεία). Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία, ότι αυτή η μορφή δίνει τον καλύτερο ήχο και επιπλέον αν θελήσουμε να γράψουμε ένα cd από αρχεία flac θα έχουμε πιστό αντίγραφο της πρωτότυπης μουσικής, αφού δεν θα έχει χαθεί καμία πληροφορία. Επιπλέον σήμερα, που έχουμε τεράστια δυνατότητα αποθήκευσης σε σκληρούς δίσκους (που αποκτάμε πλέον σε προσιτές τιμές), δεν μας προβληματίζει το μεγάλο μέγεθος αρχείων, αφού η ποιότητα ήχου που θα έχουμε είναι ασύγκριτη και εφάμιλλη του πρωτότυπου.
Για τα αρχεία mp3 όλοι πλέον γνωρίζουμε πώς να τα ακούσουμε στον υπολογιστή ή σε φορητές συσκευές ήχου, καθώς και πώς να γράψουμε ένα cd μετά από μετατροπή των mp3. Έτσι δεν πιστεύω να χρειάζεται ειδικότερη ανάλυση. Όμως πολλοί διστάζουν να κατεβάσουν μουσικά αρχεία σε μορφή flac, γιατί δεν «παίζουν» στον συνηθισμένο player που έχουμε όλοι, δηλαδή στον media player των windows. To ίδιο ισχύει και για τις άλλες μορφές συμπιεσμένων αρχείων, αν και τελευταία όλο και λιγότερο συναντάμε κάτι σε διαφορετική μορφή από mp3 και flac.
Πως ακούμε λοιπόν τα μουσικά μας αρχεία που είναι σε μορφή Free Lossless Audio Codec (.flac):
Υπάρχουν πολλά προγράμματα που κάνουν τη δουλειά που θέλουμε και δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις κάποιος για να εγκαταστήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Αν μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η αναπαραγωγή των flac αρχείων τότε εγκαθιστούμε το KM Player. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου Player είναι ότι μπορεί να παίξει τις πιο διαδεδομένες μορφές lossless αρχείων, αλλά και πιο σπάνιες, χωρίς να χρειάζεται άλλα πρόσθετα. Με την εγκατάστασή του, λοιπόν, μπορούμε αμέσως να παίξουμε αρχεία flac, ape, m4a και άλλα πολλά. Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του.
Αν εκτός από την αναπαραγωγή μας ενδιαφέρει και η αξιοποίηση των flac αρχείων και χρησιμοποιούμε Windows, καλύτερα να εγκαταστήσουμε το foobar2000. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του.
Εγκαθιστώντας το foobar παίζουμε αμέσως τα αρχεία flac. Επιπλέον μπορείτε πανεύκολα με το foobar να μετατρέψετε τα lossless αρχεία σε όποια άλλη μορφή επιθυμείτε π.χ. wav για να τα γράψετε σε απλό cd ή σε mp3 να τα περάσετε στο mp3 player σας ή αλλού. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα, φορτώνοντας το αρχείο στο foobar, κάνετε δεξί κλικ και επιλογή Convert to… (ότι μορφή επιθυμείτε).
Ακόμα το foobar ενδείκνυται για μετατροπές από ένα lossless format (π.χ. wavpack) σε άλλο lossless format (π.χ. flac), όπως και για τις μετατροπές από ένα lossless format (π.χ. flac) σε ένα lossy format (π.χ. mp3) -φυσικά η μετατροπή από lossy σε lossless δεν έχει κανένα νόημα αφού οι πληροφορίες που χάθηκαν κατά την κωδικοποίηση σε lossy δεν μπορούν να ανακτηθούν.
Αν χρησιμοποιείτε Mac OS X μια λύση είναι το Vox Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του. Είναι ένας μικρός και θαυματουργός player που υποστηρίζει πολλές διαφορετικές μορφές lossless αρχείων, ενώ παράλληλα μπορεί να τα μετατρέψει σε όποια μορφή θέλετε.
Υπάρχουν βέβαια και άλλα προγράμματα που κυκλοφορούν. Ο λόγος που αναφέρουμε αυτά τα συγκεκριμένα, είναι διότι είναι free για όλους και ακόμα από τα πιο εύχρηστα για τον απλό χρήστη, δηλαδή να μπορούμε να ακούσουμε και να αξιοποιήσουμε χωρίς πολλά πολλά και στην καλύτερη ποιότητα, τα αρχεία flac που έχουμε.
Αν χρησιμoποιείτε το winamp, μπορείτε επίσης με τα ανάλογα δωρεάν plug-ins (πρόσθετα) που θα τοποθετήσετε στο φάκελο του winamp, να παίζετε τα Lossless αρχεία. Μου φάνηκε πιο μεγάλος μπελάς όμως να τα ψάξω από το να εγκαταστήσω ένα έτοιμο πρόγραμμα που κάνει για όλα
6 σχόλια:
Επειδή είμαι λάτρης των flag αρχείων,
θα ήθελα να πληροφορήσω τους φίλους του blog ότι κάποιες πληροφορίες σχετικά με ρυθμήσεις του foobar2000 θα βρουν εδώ http://themorfeas.blogspot.com/2011/07/pcplayer.html
******
θα χρειαστούμε WASAPI Drivers η ASIO FOR ALL.....
και οι δυο αυτοί drivers(free) περνούν το σήμα
χωρίς να μπαίνουν στην μέση τα Windows.....
ένα απλό παράδειγμα είναι το ότι αν δεν υπάρχουν εγκατεστημένα τα 7αρια και οι drivers που ανέφερα, αν αυξομειώσετe το volume των Windows τότε η φωνή δυναμώνει η χαμηλώνει
πράγμα που δεν είναι σωστό και μας δείχνει οτι
τα Windows παρεμβάλλονται
και φυσικά αυτό δεν είναι το ζητούμενο μας...
******
έχεις κάνει πολλή καλή δουλειά φίλε μου
Επειδή δεν μπορώ να δεχτώ θετικά για δουλειά η οποία δεν είναι δική μου,όπως αναφέρω και στην κορυφή του post ,το συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι δικό μου αλλά το βρήκα στο forum του tbgt.info...
Kalispera na rwtisw egw...An kanw ena tragoudi se Flac me diafora programata den tha dw diafora?Giati apo ti xerw tha allaxei kai to megethos alla kai ta Kbps...
Φιλε μου πολυ ωραια ολα αυτα που ειπες,και για καλυτερη αποδοση ηχου θα πρεπει να προσθεσουμε ενα DAC CONERTER εξωτερικο η μια καρτα ηχου που να εχει DAC ,το οποιο μετατρεπει το ψηφιακο σημα σε αναλογικο και με ενα καλο ηχειο θα εχουμε φοβερο αποτελεσμα
Ο υπολογιστής μου δεν αναγνωρίζει πλέον σε θύρες usb κάποιες συσκευές (κιν. τηλεφωνο, φωτογρ. μηχανή, στικάκια κλπ), ενώ ταυτόχρονα οι ίδιες θύρες αναγνωρίζουν κάποιες άλλες (εξωτ. δίσκο, στικάκι). Παράλληλα, και κατά την έναρξη και κατά το κλείσιμο του υπολογιστή, κάθε φορά που ανοίγει και κλείνει, μα κάθε φορά, οι ενημερώσεις και οι ρυθμίσεις παραμέτρων δεν γίνονται. Τι μπορώ να κάνω : Ευχαριστώ πολύ για την όποια απάντηση-Λ ύ τ τ ο ς.-
εχω το Ηχοσυστήμα
LG FB163 ,με πατεντα παιζει αρχεια FLAC?
Δημοσίευση σχολίου