Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Τι είναι τα Torrents ?

Μερικοί θα τα έχετε ακούσει σίγουρα, άλλοι μπορεί και καθόλου. Τα torrents αποτελούν έναν τρόπο ώστε να κατεβάσετε αρχεία από το ίντερνετ γρήγορα και εύκολα, χωρίς να απαιτείται η καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού. Ας αναλύσουμε τον ορισμό με απλά λόγια (όπως κάθε φορά) και τον τρόπο που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να κατεβάσετε αρχεία.
Τι είναι τα torrents; Ένας απλός ορισμός είναι ο εξής: Torrents ονομάζονται κάποια αρχεία, τα οποία διαμοιράζονται μεταξύ υπολογιστών, δηλαδή με τη διαδικασία αυτή παίρνεις και δίνεις αρχεία. Αυτός είναι ο ορισμός με πάρα πολύ απλά λόγια, για να ξέρουμε όλοι για τι πράγμα μιλάμε.
Πώς δουλεύουν τα Torrents; Αρχικά, είναι ο χρήστης που ξεκινάει τη διαμοίραση του αρχείου (κάνει upload). Αυτός ονομάζεται seeder. Από τη στιγμή που ξεκινάει τη διαμοίραση, άλλα άτομα μπορούν να συνδεθούν με τον υπολογιστή του και να ξεκινήσουν να παίρνουν το αρχείο (δηλαδή να κάνουν download). Αυτά τα άτομα λέγονται leechers. Το αρχείο που είχε αρχικά ο seeder, μοιράζεται στα άτομα σε κομμάτια, δηλαδή τα άτομα παίρνουν ξεχωριστά κομμάτια του αρχείου και μόλις φτάσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό κομματιών, παράλληλα κατεβάζουν και μοιράζουν ότι έχουν κατεβάσει. Άρα το αρχείο θα φτάσει πολύ πιο γρήγορα στους χρήστες. Μόλις κάποιος χρήστης κατεβάσει ολόκληρο το αρχείο, τότε γίνεται κι αυτός seeder και το μοιράζει στους άλλους. Seeders και Leechers, μαζί λέγονται Peers.
Πόσο γρήγορα μπορώ να κατεβάσω αρχεία μέσω τόρρεντ; Εδώ παίζουν ρόλο διάφοροι παράμετροι:
  • Η σύνδεση του ίντερνετ που διαθέτετε. Μία σύνδεση 24mbps, η οποία είναι η μέγιστη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, σας επιτρέπει να κατεβάσετε με αρκετά καλές ταχύτητες, περίπου 1500 kb/s θα πω εγώ, γιατί δεν είναι και οι καλύτερες συνδέσεις και εξαρτάται και από την τοποθεσία που βρίσκεστε. Μπορείτε με την ίδια σύνδεση να κάνετε seed, δηλαδή να διαμοιράσετε αρχεία, με την ταχύτητα των 100 kb/s.
  • Όπως είπα και παραπάνω, η μέγιστη ταχύτητα διαμοίρασης είναι 100 kb/s και σκεφτείτε ότι αυτή μοιράζεται σε πολλά άτομα. Δεν είστε μόνο εσείς που ζητάτε το αρχείο. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες συνδέσεις με ονομασία seedbox. Αυτές είναι του εξωτερικού και πληρώνεις για να τις χρησιμοποιείς. Με αυτές τις ταχύτητες, κάποιος μπορεί να διαμοιράσει αρχείο με ταχύτητα 1000 kb/s, δηλαδή δεκαπλάσια απ’ότι ένας χρήστης με απλή ελληνική σύνδεση και μέγιστη για τη χώρα!! (ναι, τόσο πίσω είμαστε στις ταχύτητες ίντερνετ στην Ελλάδα). Επομένως μπορεί να είστε τυχεροί και να πετύχετε άτομο με seedbox, οπότε δε θα αργήσει το αρχείο σας να κατέβει. Ακόμη, άτομα του εξωτερικού που έχουν καλύτερες συνδέσεις ίντερνετ από εμάς τους Έλληνες, θα σας βοηθήσουν να κατεβάσετε πολύ γρήγορα αυτό που θέλετε.
  • Τα torrents, όπως και πολλές εφαρμογές του ίντερνετ, χρησιμοποιούν μία πύλη (port) για να συνδέονται με το ρούτερ, που διαθέτετε για να μπαίνετε στο ίντερνετ. Υπάρχει μία διαδικασία που ονομάζεται portforward και μπορείτε να ανοίξετε πύλη στο ρούτερ για να συνδέονται ευκολότερα μαζί σας οι άλλοι.
  • Υπάρχουν άτομα που μόλις κατεβάσουν το αρχείο, μετά κλείνουν το πρόγραμμα και σταματούν να μοιράζουν το αρχείο που μόλις κατεβάσανε. Αυτό ακούγεται εγωιστικό και δεν είναι καλό, γιατί έτσι μένουν λιγότεροι seeders και πρέπει να δώσουν το αρχείο σε πολλούς. Αυτοί που την “κοπανάνε”, τους ονομάζουμε leechers (δηλαδή έκαναν μόνο download). Αν υπάρχουν πολλοί, τότε ίσως αργήσετε λίγο με το κατέβασμα, γιατί θα υπάρχουν λιγότεροι seeders απ’ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν.
  • Υπάρχει πιθανότητα να βρείτε ένα αρχείο που ψάχνετε παραπάνω από μία φορά. Τότε αυτό που πρέπει να δείτε είναι ποιο αρχείο torrent διαθέτει τους περισσότερους seeders και ταυτόχρονα τους λιγότερους leechers, ώστε να το κατεβάσετε πιο γρήγορα.
Πώς κατεβάζω τόρρεντς; Για να ξεκινήσουμε να κατεβάζουμε torrents από οποιονδήποτε tracker, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να έχουμε ένα ειδικό πρόγραμμα, που διαχειρίζεται τις συνδέσεις με τους άλλους χρήστες του τράκερ,τα οποία ονομάζονται BitTorrent Clients.Οπότε αρχικά, κατεβάστε κάποιον Client.Κυκλοφορούν αρκετοί bit torrent clients, πάντα freeware για όλα τα γούστα και μπορείτε να επιλέξετε ποιος ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις σας.Στην κατηγορία Torrent Clients θα βρείτε αναλυτικούς οδηγούς για τους δημοφιλέστερους clients.Ορισμένοι από αυτούς είναι:
Azureus
BitComet
uTorrent
Deluge
Πού μπορώ να βρω τα τόρρεντς; Σε sites, που ειδικότερα ονομάζονται trackers. Υπάρχουν αρκετοί trackers,ελληνικοί και ξένοι,ανοιχτοί και private, από τους οποίους στην κατηγορία trackers θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τους καλύτερους.Αναφορικά,μια λίστα με τους γνωστότερους trackers είναι η παρακάτω την οποία και βρήκα στο OdysOnline.gr


1 Torrentscan.com http://torrentscan.com/
2 LegalTorrents.com http://www.legaltorrents.com/
3 Snarf-It.org http://www.snarf-it.org/
4 Isohunt.com http://isohunt.com/
5 Mininova.org http://www.mininova.org/
6 Demonoid.com http://www.demonoid.com/
7 Torrentreactor.to http://www.torrentreactor.to/
8 Torrentz.com http://www.torrentz.com/
9 Torrents.to http://www.torrents.to/
10 Torrentspy.com http://torrentspy.com/
11 Torrentmatrix.com http://torrentmatrix.com/
12 Torrentportal.com http://www.torrentportal.com/
13 Btjunkie.org http://btjunkie.org/
14 TorrentTyphoon.com http://www.torrenttyphoon.com/
15 Torrentbox.com http://www.torrentbox.com/
16 ThePirateBay.org http://thepiratebay.org/
17 Scrapetorrent.com http://scrapetorrent.com/
18 MyBittorrent.com http://mybittorrent.com/
19 Thinktorrent.com http://thinktorrent.com/
20 FileList.org http://filelist.org/
21 Yotoshi.com http://yotoshi.com/
22 TopTorrents.org http://toptorrents.org/
23 Meganova.org http://www.meganova.org/
24 FileMP3.org http://filemp3.org/
25 FullDLS.com http://www.fulldls.com/
26 TorrentBytes.net http://torrentbytes.net/
27 Torrent-damage.net http://www.torrent-damage.net/
28 Torrentlocomotive.com http://torrentlocomotive.com/
29 BiteNova.nl http://www.bitenova.nl/
30 Bittorrent.com http://www.bittorrent.com/
31 Fenopy.com http://fenopy.com/
32 BTbot.com http://www.btbot.com/
32+1 BtScene.com http://www.btscene.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More