Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Αναλυτικός οδηγός αναπαραγωγής αρχείων με τον KMPlayer

 Ο KMPlayer είναι ένας δωρεάν πανίσχυρος Player ο οποίος ,μαζί με τον Media Player Classic και τον VLC Media Player,συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους δωρεάν Media Players που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και σε έναν από τους αγαπημένους μου.
 Πως αναπαράγουμε όμως αρχεία με τον KMPlayer, ποιές είναι οι δυνατότητες του και πώς θα καταφέρω να τις εκμεταλλευτώ...?
 Παρκάτω ακολουθεί ένας απίστευτα ολοκληρωμένος οδηγός για τον KMPlayer τον οποίο δημιούργησε ο Teal'c και βρήκα στο Forum του ActiveLoads.com





Εισαγωγή



Ο οδηγός αυτός περιγράφει τις βασικές λειτουργίες, καθώς και κάποιες πιο προχωρημένες, ενός δωρεάν και πανίσχυρου player, τον KMPlayer (K-Multimedia Player).



O KMPlayer αναπαράγει μία μεγάλη ποικιλία video/audio αρχείων, χρησιμοποιώντας εσωτερικούς codecs (ενώ υπάρχει επιλογή για χρήση εξωτερικών), είναι αρκετά απλός και εξαιρετικά παραμετροποιήσιμος, δέχεται skins, plug-ins, έχει visualizations και πολλές άλλες δυνατότητες.

Η μεγάλη σταθερότητα του KMPlayer οφείλεται στην ικανότητα του να διαχειρίζεται πλήρως, μέσα από το περιβάλλον της εφαρμογής, τα χρησιμοποιούμενα φίλτρα (τα οποία δεν καταχωρούνται στο σύστημα του χρήστη) για την αναπαραγωγή ενός αρχείου.

Οι λειτουργίες που αναφέρονται παρακάτω αφορούν την έκδοση 2.9.3.1436 Beta ή/και νεότερη με τη βασική εμφάνιση (built-in skin) του player. Την τελευταία έκδοση της εφαρμογής (καθώς και τις παλαιότερες) μπορείτε να την προμηθευτείτε δωρεάν από διάφορες ιστοσελίδες όπως το filehippo και το free-codecs.

Οι ενσωματωμένοι codecs που παρέχονται με τον player μπορούν να διαχειριστούν τα παρακάτω αρχεία.

Video : DivX, XviD, Theora, WMV, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, VP3, VP5, VP6, H263(+), H.264(AVC1), CYUY, ASV1/2, SVQ1/3, MSVIDC, Cinepak, MS MPEG4 V1/2/3, FFV1, VCR1, FLV1, MSRLE, QTRLE Huffyuv, Digital Video, Indeo3, MJPEG, SNOW, TSCC, Dirac, VC-1, RealVideo κ.τ.λ.

Audio : AC3, DTS, LPCM, MP2, MP3, Vorbis, AAC, WMA, ALAC, AMR, QDM2, FLAC, TTA, IMA ADPCM, QCELP, EVRC, RealAudio κ.τ.λ.

Υπότιτλοι : SRT (SubRipText), SUB (MicroDVD), Sub/Idx(vosub), Unicode TXT, SMI (Sami), SMIL/RealText (realvideo), SAA, ASS, Ενσωματωμένοι υπότιτλοι σε MKV, OGM, MP4, MOV, 3GP κ.τ.λ.






Το περιβάλλον του player

Το περιβάλλον του KMPlayer είναι αρκετά λιτό και θυμίζει το παλιό, καλό winamp. Πίσω βέβαια από αυτό κρύβονται πολλές και αξιοθαύμαστες δυνατότητες που λίγες εφαρμογές έχουν.

  1. Μετάβαση στο προηγούμενο αρχείο, μέσα στον ίδιο φάκελο {συντόμευση: Page Up}.
  2. Αναπαραγωγή / Παύση {συντόμευση: Space}. Γίνεται και με διπλό κλικ μέσα στο video.
    • Σε κατάσταση αναπαραγωγής, ο player είναι πάντα σε πρώτο πλάνο (always on top).
    • Όταν δεν έχει φορτωθεί κάποιο αρχείο, θα ανοίξει στον φάκελο του τελευταίου αρχείου που φορτώθηκε στον player.
  3. Διακοπή αναπαραγωγής {συντόμευση: Ctrl+Z}.
  4. Μετάβαση στο επόμενο αρχείο, μέσα στον ίδιο φάκελο {συντόμευση: Page Down}.
  5. Γρήγορη πρόσβαση σε κάποιες χρήσιμες λειτουργίες.
    Open: Άνοιγμα αρχείου με πρόσθετες επιλογές στο κάτω μέρος του παραθύρου {συντόμευση: Ctrl+O}.
    Playlist Editor: Άνοιγμα της λίστας αναπαραγωγής σε νέο παράθυρο {συντόμευση: Alt+Ε}.
    Control Box: Άνοιγμα νέου παραθύρου (Control Box) με καρτέλες ρυθμίσεων του Εqualizer, DVD, ήχου, εικόνας και υποτίτλων {συντόμευση: Alt+G}.
  6. Πρόοδος αναπαραγωγής του αρχείου.
  7. Γρήγορη πρόσβαση σε επιλογές των χρησιμοποιούμενων φίλτρων για εικόνα και ήχο.
  8. Πρόσθετες επιλογές κατά την αναπαραγωγή ενός αρχείου.
    : Μείωση της ταχύτητας αναπαραγωγής κατά 5% {συντόμευση: Shift+Num -}.
    : Επαναφορά στην κανονική ταχύτητα αναπαραγωγής {συντόμευση: Shift+Num *}.
    : Αύξηση της ταχύτητας αναπαραγωγής κατά 5% {συντόμευση: Shift+Num +}.
    : Ορισμός της θέσης Α (αρχή) για αναπαραγωγή ενός τμήματος (Α-Β) του αρχείου {συντόμευση: F5}.
    : Ενεργοποίηση/Απενεργοποίηση της αναπαραγωγής ενός τμήματος Α-Β του αρχείου {συντόμευση: F8}.
    : Ορισμός της θέσης B (τέλος) για αναπαραγωγή ενός τμήματος (Α-Β) του αρχείου {συντόμευση: F6}.
  9. Επιλογές για τον τρόπο αναπαραγωγής των αρχείων που περιέχονται σε έναν φάκελο.
    : Επανάληψη αναπαραγωγής (Repeat) ενός αρχείου ή ολόκληρου του φακέλου.
    : Τυχαία αναπαραγωγή (Shuffle) των αρχείων ενός φακέλου.
  10. Πρόοδος αναπαραγωγής σε ώρες:λεπτά:δευτερόλεπτα/συνολική διάρκεια.
    • Όταν ο κέρσορας μετακινηθεί σε ένα τυχαίο σημείο της προόδου (6), φαίνεται η συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε ώρες/λεπτά/δευτερόλεπτα στη θέση της συνολικής διάρκειας.
    • Με ένα κλικ, ο τρέχων χρόνος αλλάζει στον χρόνο που απομένει μέχρι να τελειώσει η αναπαραγωγή.
    • Όταν δεν έχει φορτωθεί κάποιο αρχείο, η πρόοδος λειτουργεί σαν ρολόι.
  11. Ένταση ήχου {συντομεύσεις: Scroll Up, Up (αύξηση), Scroll Down, Down (μείωση), Μ (σίγαση)}.
    • Πατώντας το μικρό ηχείο αριστερά από την ένταση ήχου γίνεται σίγαση (mute).
  12. Shade mode / Ελαχιστοποίηση / μεγιστοποίηση / κλείσιμο, με τη διαφορά σε -σχέση με τις τυπικές λειτουργίες σε περιβάλλον windows- ότι η ελαχιστοποίηση γίνεται με απόκρυψη στο system tray (με ένα μικρό εικονίδιο του player κάτω δεξιά) και η μεγιστοποίηση γίνεται σε όλη την οθόνη (full screen).
    : Μείωση της περιμετρικής επιφάνειας του player (Shade Mode). Η μεγιστοποίηση μπορεί να γίνει με το πλήκτρο Enter (ή mouse middle click).
  13. Όνομα αρχείου που έχει φορτωθεί/αναπαράγεται.
  14. Πτυσσόμενο μενού με διάφορες επιλογές σχετικά με άνοιγμα αρχείων, τοποθεσίας web κ.α..
Σημείωση: Για γρήγορη προσαρμογή των διαστάσεων του παραθύρου κατά την αναπαραγωγή δείτε τις συντομεύσεις 1 έως 9 και στο αριθμητικό πληκτρολόγιο (NumPad) τις 2,4,6,8 και 5 (επαναφορά), με ή χωρίς τη χρήση του πλήκτρου Ctrl.


Κύριο Μενού KMPlayer (KMPlayer Main Control)

Ενεργοποιούμε πρώτα το Advanced Menu, δεξί κλικ μέσα στο παράθυρο του player και

Το κύριο μενού του Player, το οποίο εμφανίζεται κάνοντας δεξί κλικ οπουδήποτε μέσα στην εφαρμογή, περιέχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών και ρυθμίσεων για την εικόνα, τον ήχο, τους υπότιτλους κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής.

1. Επιλογές σχετικά με το άνοιγμα/κλείσιμο ενός αρχείου βίντεο.
2. Ρυθμίσεις του παραθύρου της εφαρμογής (διαστάσεις, κάδρο, διαφάνεια κ.α.) και επιλογές για την αναπαραγωγή ενός αρχείου.
3. Γρήγορη πρόσβαση στις περισσότερες ρυθμίσεις των υποτίτλων (φόρτωση, εμφάνιση, συγχρονισμός κ.α.).
4. Ρυθμίσεις εικόνας. Υπάρχουν δύο κατηγορίες (Basic, Advanced) με δυνατότητες ρύθμισης της φωτεινότητας (brightness), χρωμάτων (saturation), αντίθεσης (contrast) της εικόνας, εφαρμογή φίλτρων, επιλογή μηχανής απόδοσης των γραφικών (video renderer) κ.α..
5. Ρυθμίσεις ήχου με δυνατότητες ρύθμισης της έντασης (αυξομείωση, ενίσχυση), equalizer, εφαρμογής διαφόρων φίλτρων και επιλογής μηχανής απόδοσης του ήχου (audio renderer).
6. Διάφορες πρόσθετες επιλογές, όπως αποθήκευση εικόνων από το αρχείο βίντεο (capture), bookmarks, επιλογή γλώσσας της εφαρμογής, πρόσβαση στη λίστα αναπαραγωγής και στο κεντρικό παράθυρο ρυθμίσεων κ.α..
Σημείωση: Οι περισσότερες παραπάνω ρυθμίσεις (και πολλές άλλες) μπορούν να γίνουν και από το παράθυρο ρυθμίσεων του Player (Preferences, συντόμευση F2).









Αναπαραγωγή με υπότιτλους

Υπάρχουν δύο -βασικοί- τρόποι για την αναπαραγωγή ενός αρχείου με υπότιτλους.

  • Κάνοντας κλικ στην πάνω αριστερή γωνία του player (1) και από το μενού επιλέγουμε το αρχείο βίντεο που θέλουμε [ομοίως, με δεξί κλικ μέσα στον player, και στο νέο μενού επιλέγουμε Open Files (a) ή Open (b)]. Έπειτα, από τα ίδια μενού [ (1), (2c) ] επιλέγουμε το Load Subtitles (d) και φορτώνουμε τον υπότιτλο.
    Συντόμευση για άνοιγμα αρχείου [2a] : Ctrl+O
    Συντόμευση για φόρτωση υποτίτλου : Alt+O
  • Ανοίγουμε το φάκελο που περιέχει το αρχείο βίντεο, πατάμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πάνω στο αρχείο που θέλουμε και κρατώντας το πατημένο, σέρνουμε το ποντίκι μέσα στον KMPlayer (drag 'n' drop) και έπειτα αφήνουμε το πλήκτρο. Αυτόματα ξεκινά η αναπαραγωγή του αρχείου. Όμοια διαδικασία ακολουθούμε και με το αρχείο υποτίτλου (srt).
Σημείωση: Όταν το αρχείο βίντεο έχει το ίδιο όνομα με το αρχείο υποτίτλων (π.χ. video.avi / video.srt) και βρίσκονται στον ίδιο φάκελο, ο KMPlayer θα εμφανίσει αυτόματα τους υπότιτλους κατά την αναπαραγωγή του αρχείου.
Αν ο υπότιτλος έχει φορτωθεί με μία από τις παραπάνω δύο μεθόδους και δεν έχει το ίδιο όνομα με το αρχείο βίντεο, υπάρχει επιλογή να γίνει μετονομασία μέσα από τον KMPlayer (KMPlayer Main Control > Subtitles > Merge/Save as… > Save Subtitle as Movie filename).
Προσοχή:
Αν δεν εμφανίζονται σωστά οι ελληνικοί υπότιτλοι, ελέγξτε τις δύο παρακάτω ρυθμίσεις:
→ XP: Στον Πίνακα Ελέγχου των Windows (Control Panel) > Τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας (Regional and Language options) > καρτέλα Για προχωρημένους (Advanced) εισάγετε Ελληνικά στο πεδίο "Γλώσσα για μη Unicode προγράμματα". Αν απαιτηθεί, κάντε restart για να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις.
→ Vista/7: Στον Πίνακα Ελέγχου των Windows (Control Panel) > Ρολόι, γλώσσα και περιοχή (Region and Language) > Τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας (Change the date, time, or number format > καρτέλα Διαχείριση (Administrative) > Τοπικές ρυθμίσεις συστήματος (Change system locale) > Ελληνικά (Greek). Αν απαιτηθεί, κάντε restart/log off για να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις.
→ Αν το πρόβλημα παραμένει, δεξί κλικ στον KMPlayer > Options > Preferences {συντόμευση: F2} και στο νέο παράθυρο, στο Subtitle Processing > Font Style βάζουμε στα δεξιά για CharSet: Greek.
Διένεξη με το Direct VobSub
Σε περίπτωση που έχετε εγκαταστήσει το Direct VobSub στον Η/Υ σας και το αρχείο του υπότιτλου σας έχει το ίδιο όνομα με το αρχείο βίντεο, τότε ο υπότιτλος πιθανόν να εμφανίζεται δύο φορές. Αν βλέπεται δύο υπότιτλους, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τον έναν, και κατά προτίμηση αυτόν του Direct VobSub (για να υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης τους μέσα από τον KMPlayer). Για την απενεργοποίηση του υπάρχουν δύο επιλογές:
→ Προσωρινή απενεργοποίηση κάθε φορά που φορτώνετε ένα αρχείο: Στα εικονίδια του system tray (δίπλα από την ώρα), κατά την αναπαραγωγή θα υπάρχει ένα πράσινο βελάκι > δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο > Hide subtitles.
→ Μόνιμη απενεργοποίηση της αυτόματης φόρτωσης υποτίτλων από το Direct VobSub (χωρίς να το απεγκατασταθεί από το σύστημα): Έναρξη > Προγράμματα > VobSub (αν έχει εγκατασταθεί με κάποιο codec pack, πχ Klite Codec Pack, πιθανόν να βρίσκεται εκεί) > Direct VobSub > καρτέλα General και στις επιλογές Loading βάζουμε τη ρύθμιση Do not load.


Μορφοποίηση υποτίτλων

■ Μια γρήγορη και χρήσιμη επιλογή είναι η αλλαγή του μεγέθους των χαρακτήρων. Η επιλογή μπορεί να βρεθεί εύκολα, κάνοντας δεξί κλικ για να εμφανιστεί το KMPlayer Main Control > Subtitles και στο κάτω μέρος υπάρχουν τρεις επιλογές (A).
  • Font Size: Increase : Αύξηση του μεγέθους των χαρακτήρων {συντόμευση: Alt+F1}.
  • Font Size: Decrease : Μείωση του μεγέθους των χαρακτήρων {συντόμευση: Alt+F2}.
  • Font Size: Reset : Επαναφορά του μεγέθους των χαρακτήρων στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις {συντόμευση: Alt+F3}.
■ Χρήσιμα εφέ για την απεικόνιση των υποτίτλων υπάρχουν στο μενού Subtitle Effects (Β), το οποίο βρίσκεται στο KMPlayer Main Control > Subtitles
■ Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για τη μορφοποίηση των υποτίτλων βρίσκονται στο κεντρικό παράθυρο ρυθμίσεων του Player (Preferences). Για να το ανοίξουμε, επιλέγουμε δεξί κλικ για να εμφανιστεί το KMPlayer Main Control > Options > Preferences {συντόμευση: F2} και στο νέο παράθυρο επιλέγουμε στα αριστερά Subtitle Processing > Font Style
  • Στο τμήμα 1 υπάρχουν επιλογές για τη γραμματοσειρά των υποτίτλων (καθώς και της αναπληρωματικής γραμματοσειράς/Substitute), το πάχος, πλάγιοι και υπογραμμισμένοι χαρακτήρες, μέγεθος, και πρόσθετες δυνατότητες για κάθε χαρακτήρα και γραμμή των υποτίτλων.
  • Στο τμήμα 2 ρυθμίζουμε το χρώμα των υποτίτλων καθώς και του περιγράμματος και της σκιάς των χαρακτήρων.
  • Στις άλλες δύο καρτέλες (2nd Subtitle, 3rd Subtitle) είναι οι αντίστοιχες ρυθμίσεις για τον δεύτερο και τρίτο υπότιτλο (αν έχουν φορτωθεί πολλαπλοί υπότιτλοι).
  • Το 4ο τμήμα έχει και άλλες, πιο προχωρημένες επιλογές, για την απεικόνιση των υποτίτλων.
Συμβουλή: Σε περίπτωση που ένα αρχείο βίντεο έχει ενσωματωμένους υπότιτλους μέσα στην εικόνα (hard encoded subtitles), στους οποίους δεν υπάρχει επιλογή απενεργοποίησης, υπάρχει επιλογή προσθήκης background πίσω από τους -εξωτερικούς- υποτίτλους (στο 2ο τμήμα) ώστε να επικαλυφθούν. Η επικάλυψη γίνεται ενεργοποιώντας την επιλογή Background (και ορίζοντας τη διαφάνεια του στα δεξιά) και ρυθμίζοντας το ύψος των εξωτερικών υποτίτλων (από το KMP Main Control > Subtitles > Subtitle Alignment) στο ύψος των ενσωματωμένων.
→Συντομεύσεις για τη μετακίνηση του ύψους των υποτίτλων:
Μετακίνηση κάτω (Move Down): Ctrl+[
Μετακίνηση πάνω (Move Up): Ctrl+]










Φόρτωση δεύτερου αρχείου υποτίτλων
  1. Από το KMPlayer Main Control ακολουθούμε τα βήματα 1-2 και ανοίγουμε το αρχείο srt.
  2. Κάνοντας δεξί κλικ μέσα στον player και στο πτυσσόμενο μενού ακολουθούμε τα βήματα 3-6.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 694x320.
Σημείωση: Αν οι υπότιτλοι (σε ένα αρχείο βίντεο, π.χ. video.avi) είναι της μορφής video.eng.srt και video.gr.srt ή video.1.srt και video.2.srt ο KMPlayer θα τους φορτώσει αυτόματα στο μενού 7 και μέσα από εκεί κάνουμε γρήγορα τις επιλογές μας.
Συντόμευση για την επόμενη γλώσσα : Ctrl+L
Συντόμευση για το επόμενο αρχείο υποτίτλου : Shift+L



Συγχρονισμός υποτίτλων μέσα στον KMPlayer
  • Σταθερή απόκλιση: Αν οι υπότιτλοι καθυστερούν ή εμφανίζονται πιο γρήγορα με σταθερή απόκλιση από την αναπαραγωγή του αρχείου video, δουλεύουμε με τις επιλογές στο μενού 8. Προτείνεται η χρήση των συντομεύσεων στη διαδικασία αυτή γιατί διευκολύνει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διόρθωση των υποτίτλων κατά την αναπαραγωγή του αρχείου.
    Συντομεύσεις:
    Μετακίνηση των υποτίτλων 0,5 δευτερόλεπτα πίσω: [
    Μετακίνηση των υποτίτλων 0,5 δευτερόλεπτα μπροστά: ]
    Μετακίνηση των υποτίτλων 5 δευτερόλεπτα πίσω: Shift+[
    Μετακίνηση των υποτίτλων 5 δευτερόλεπτα μπροστά: Shift+]
    Μετακίνηση των υποτίτλων σε ορισμένα χιλιοστά του δευτερολέπτου: Alt+Y
  • Αλλαγή FPS (Frames Per Second / Καρέ ανά δευτερόλεπτο): Κυρίως χρησιμοποιείται για εκδόσεις DVD/HD rip. Αν το video έχει διαφορετικό frame rate από τους υπότιτλους, με τη χρήση της κατάλληλης επιλογής του μενού 9 γίνεται ο συγχρονισμός. Πολλές φορές, μετά την αλλαγή του FPS, μπορεί να χρειαστεί μια μικρή διόρθωση με την προηγούμενη μέθοδο (Σταθερή απόκλιση).
    Τα FPS του φορτωμένου αρχείου βίντεο φαίνονται μετά το "Convert FPS:" στο μενού 9. Στην περίπτωση της παρακάτω εικόνας είναι 25 FPS και μας δίνεται η επιλογή να το αλλάξουμε σε διάφορες τιμές. Έτσι, αν οι υπότιτλοι που έχουμε προμηθευτεί έχουν FPS: 23,976, επιλέγουμε το Convert FPS: 25 -> 23,976.
    Αν καμία από τις τιμές δεν μας καλύπτει, επιλέγουμε το Edit {συντόμευση : Ctrl+Y} στην κορυφή του μενού και φτιάχνουμε μια δικιά μας τιμή (custom preset).
    Σημείωση: Για να δούμε τα FPS του αρχείου βίντεο, καθώς και άλλων πληροφοριών (video/audio), έχοντας ανοίξει το αρχείο στον KMPlayer, κάνουμε δεξί κλικ για να εμφανιστεί το KMPlayer Main Control > media info {συντόμευση : Alt+J} και στο νέο παράθυρο βλέπουμε στην κατηγορία Video > Frame rate.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Διάφορες ρυθμίσεις και τεχνικές κατά την αναπαραγωγή

Αναπαραγωγή με διατήρηση των αναλογιών του κάδρου (aspect ratio)

Για τη διατήρηση των αναλογιών του κάδρου κάνουμε δεξί κλικ και Screen Controls > Keep Display Aspect Ratio και στο ίδιο μενού ενεργοποιούμε το Adjust AR to Window Size.
Σημείωση: Στο μενού Screen Controls υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για τη ρύθμιση του κάδρου, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, την ανάλυση και τις διαστάσεις της οθόνης κ.α..


Σύλληψη εικόνας από το αρχείο βίντεο (frame capturing)
► Αφού έχουμε φορτώσει το αρχείο στην εφαρμογή, με τη βοήθεια της μπάρας αναπαραγωγής, βρίσκουμε το σημείο από το οποίο θέλουμε να κρατήσουμε την εικόνα (frame).
Για την ευκολότερη εύρεση της κατάλληλης χρονικής στιγμής, χρησιμοποιούμε τα βέλη Left (5 δευτερόλεπτα πίσω), Right (5 δευτερόλεπτα μπροστά) και του πλήκτρου F (μετακίνηση στο επόμενο frame).
Αφού έχουμε εντοπίσει την κατάλληλη χρονική στιγμή, κάνουμε δεξί κλικ, KMP Main Control > Capture και επιλέγουμε μία από τις παρακάτω επιλογές.
  • Frame: Original size {συντόμευση: Ctrl+E} : Αποθήκευση εικόνας με ερώτηση επιλογής προορισμού.
  • Frame: Quick Capture {συντόμευση: Ctrl+A} : Αποθήκευση εικόνας σε προκαθορισμένο φάκελο (προεπιλεγμένη διαδρομή: My Documents\The KMPlayer\Capture).
  • Frame: Copy to Clipboard {συντόμευση: Ctrl+C} : Αντιγραφή της εικόνας στην προσωρινή μνήμη (clipboard), για τη εισαγωγή της (με επικόλληση) σε κάποια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων.
Σημείωση: Οι παραπάνω μέθοδοι σύλληψης διατηρούν τις αρχικές διαστάσεις της εικόνας. Στο μενού Capture υπάρχουν και άλλες επιλογές σύλληψης όπως καθορισμός διαστάσεων εικόνας, σύλληψη πολλαπλών εικόνων κ.α..
► Δημιουργία Storyboard
Αφού ανοίξουμε το βίντεο στον KMPlayer, κάνουμε δεξί κλικ > Capture > Make Storyboard {συντόμευση: Ctrl+Alt+S}. Ανοίγει το Storyboard Creator και εκεί κάνουμε τις ρυθμίσεις.
  1. Επιλογή διαδρομής και όνομα αρχείου
  2. Μέγεθος μικρογραφιών.
    • Size : Καθορισμός του συνολικού πλάτους του Storyboard
    • Percentage : Καθορισμός του μεγέθους της μικρογραφίας (σμίκρυνση % από το αρχικό μέγεθος του βίντεο)
  3. Επιλογή γραμματοσειράς και μέγεθος χαρακτήρων
  4. Τύπος αρχείου εικόνας που θα παραχθεί και επιλογή ποιότητας
  5. Αριθμός στηλών και γραμμών
    • Στήλες : Αριθμός μικρογραφιών που θα περιέχονται οριζόντια στο Storyboard
    • Γραμμές : Αριθμός μικρογραφιών που θα περιέχονται κάθετα στο Storyboard
  6. Απόσταση μεταξύ των μικρογραφιών (σε pixels)
  7. Εμφάνιση πληροφοριών του αρχείου βίντεο στο πάνω μέρος του Storyboard
  8. Εμφάνιση της χρονικής στιγμής (στο βίντεο σε ώρες:λεπτά:δευτερόλεπτα) που πάρθηκε η κάθε μικρογραφία
Σημείωση: Για HD αρχεία ελέγξτε τις παρακάτω ρυθμίσεις:
  • Απενεργοποίηση του SuperSpeed mode, αν είναι ενεργοποιημένο (με τικ).
    Δεξί κλικ στον player > Video (Advanced) > SuperSpeed Mode {συντόμευση: Alt+F}
  • Ενεργοποίηση του KMP Video Transfom Filter.
    Preferences {συντόμευση: F2} > Video Processing > (στα δεξιά) Καρτέλα General > (πεδίο) Condition > Always Use (Strongly Recommended)
Εικόνα[/URL] με τις ρυθμίσεις. Μετά τη δημιουργία του Storyboard, μπορείτε να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις. Στο KMP Video Transfom Filter προτείνεται να ορίσετε το "Disable with the following conditions" για την ομαλότερη αναπαραγωγή των HD αρχείων.


Καταχώρηση και αναπαραγωγή από bookmarks
Τα bookmarks (σελιδοδείκτες) στον KMPlayer είναι μία πολύ χρήσιμη λειτουργία, που αναλαμβάνει να απομνημονεύσει μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή του αρχείου που αναπαράγεται. Έτσι, όταν φορτωθεί ένα αποθηκευμένο bookmark, φορτώνεται και ξεκινά η αναπαραγωγή αυτόματα του συγκεκριμένου αρχείου, στην προκαθορισμένη χρονική στιγμή.
Για να καταχωρήσουμε ένα bookmark κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής ενός αρχείου κάνουμε δεξί κλικ > Bookmarks / Chapters > Add to bookmark (1) {συντόμευση: P}.
Έχουμε τη δυνατότητα να κρατάμε πολλαπλά bookmarks από διαφορετικά αρχεία βίντεο.
Για να φορτώσουμε ένα αποθηκευμένο bookmark, αν το αρχείο είναι ήδη φορτωμένο στον KMplayer, θα το βρούμε στο μενού KMPlayer Main Control > Bookmarks / Chapters (2), όπου θα φαίνεται και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή από όπου θα ξεκινήσει η αναπαραγωγή.
Αν το αρχείο δεν έχει φορτωθεί στον player, το bookmark θα βρίσκεται σε ένα νέο μενού, που θα έχει το όνομα του αρχείο βίντεο (στην περίπτωση μας media.avi). Ακολουθούμε τη διαδρομή (3)-(5), το αρχείο φορτώνεται αυτόματα στον KMPlayer και ξεκινά η αναπαραγωγή από το συγκεκριμένο χρονικό σημείο.
Προσοχή: Το αρχείο βίντεο πρέπει να παραμείνει στην ίδια διαδρομή (directory) για να λειτουργούν τα αποθηκευμένα bookmarks. Εάν το αρχείο βίντεο δεν βρίσκεται στην ίδια διαδρομή (π.χ. βρίσκεται σε έναν οπτικό δίσκο και φορτωθεί σε άλλο drive), το bookmark δεν θα φορτωθεί.


Επικάλυψη λογότυπου κατά την αναπαραγωγή με χρήση του φίλτρου Logo Killer
Για να χρησιμοποιήσουμε το Logo Killer, κάνουμε εγκατάσταση του DScaler (Version 4)[/URL] (Stable Application). Έπειτα, στον KMPlayer ανοίγουμε τα Preferences {συντόμευση: F2} > Plugins > DScaler (1-2) και ενεργοποιούμε στα δεξιά την επιλογή Use Plugins (3). Στο Path (4) επιλέγουμε τη διαδρομή εγκατάστασης του DScaler (default: C:\Program Files\DScaler) και από κάτω εμφανίζονται τα διαθέσιμα φίλτρα. Επιλέγουμε το φίλτρο Logo Killer (5) και από κάτω βλέπουμε τις ρυθμίσεις του (6).

Ανάλογα με τις παραμέτρους (χρώμα, διαστάσεις κ.α.) της επιφάνειας που θέλουμε να επικαλύψουμε, επιλέγουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Προτείνεται κατά τη διάρκεια των ρυθμίσεων, το video να αναπαράγεται στον KMPlayer για να φαίνονται οι αλλαγές σε πραγματικό χρόνο (realtime).

  1. Απόσταση από την κορυφή.
  2. Απόσταση από τα αριστερά.
  3. Πλάτος επιφάνειας.
  4. Ύψος επιφάνειας.
  5. Μέθοδοι απόκρυψης. Με δοκιμές της καθεμίας επιλέγουμε την καταλληλότερη.
  6. Ρύθμιση χρήσης της παραπάνω μεθόδου.
  7. Εξομάλυνση της περιμετρικής επιφάνειας του φίλτρου για καλύτερα αποτελέσματα.

Σημείωση: Σε HD αρχεία πρέπει να ενεργοποιηθεί το KMP Video Transfom Filter.
Preferences {Συντόμευση: F2} > Video Processing > (στα δεξιά) Καρτέλα General > (πεδίο) Condition > Always Use (Strongly Recommended)
Αν υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή αναπαραγωγή των αρχείων, επαναφέρετε τη ρύθμιση "Disable with the following conditions".


Αναπαραγωγή με υποβοήθηση από την κάρτα γραφικών (DXVA 2)
Οι νέες εκδόσεις του KMPlayer (3.0.0.1438 και νεότερες) υποστηρίζουν την αναπαραγωγή με DXVA 2 σε Windows Vista και 7, απαιτείται φυσικά και η ανάλογη κάρτα γραφικών που υποστηρίζει DXVA 2. Κατά την αναπαραγωγή (HD αρχείων), με χρήση του DXVA 2[/URL] (DirectX Video Acceleration 2), μεταφέρεται ένα μέρος της επεξεργασίας στην κάρτα γραφικών, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της χρήσης του κεντρικού επεξεργαστή. Η λειτουργία αυτή είναι πολύ χρήσιμη σε παλαιότερα συστήματα που δεν έχουν την απαιτούμενη ισχύ να αναπαράγουν βίντεο υψηλής ανάλυσης.
Για να ελέγξετε αν η κάρτα γραφικών υποστηρίζει DXVA 2, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν DXVA Checker[/URL].
Στον KMPlayer ελέγχουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις για να ενεργοποιηθεί το DXVA 2.
Δεξί κλικ > Video (Advanced) > Video Renderer > και επιλέγουμε Enhanced Video Renderer ή Enhanced Video Renderer (C/A) (1-3).
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 680x186.
Σημείωση: Υπάρχουν πολλές αναφορές με προβλήματα όταν χρησιμοποιείται ένας από τους δύο renderers σε συστήματα με ΑΤΙ/AMD κάρτες γραφικών. Εναλλακτικοί Renderers oι VMR 9 Renderless (HQ Subtitles), VMR 7 Renderless (HQ Subtitles), Overlay Mixer (Defult) όπου υπάρχει υποβοήθηση, αλλά πιθανόν με DXVA 1. Για να ελέγξουμε αν γίνεται επιτάχυνση μέσω της κάρτας γραφικών (GPU) υπάρχει το δωρεάν GPU-Z[/URL], καρτέλα Sensors > GPU Load.
Δεξί κλικ > Options > Preferences {Συντόμευση: F2} > Video Processing > καρτέλα General (1-5) > επιλέγουμε Disable with the folowing conditions (6) και ενεργοποιούμε το DXVA2 mode (7).

Στα Preferences > Filter Control > Decoder Usage > Internal Video Decoder > καρτέλα General > ενεργοποιούμε τα H264 και AVC1 (8-12).
Σημείωση: Σε κάρτες γραφικών με παθητικό σύστημα ψύξης (χωρίς ανεμιστήρα) καλό θα ήταν να ελεγχθεί η θερμοκρασία της GPU μετά την ενεργοποίηση των παραπάνω ρυθμίσεων και κατά την αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ανάλυσης. Για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία, υπάρχει το δωρεάν GPU-Z[/URL], καρτέλα Sensors > GPU Temp.
Ελέγχουμε να μην είναι ενεργοποιημένα τα SuperSpeed Mode {Συντόμευση: Alt+F} και τα HighSpeed Mode {Συντόμευση: Ctrl+Alt+F} (13-14).

Αν το σύστημα μας και τα αρχεία βίντεο πληρούν τις προϋποθέσεις, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν γίνεται χρήση του DXVA 2 στον KMPlayer πατώντας το πλήκτρο TAB κατά την αναπαραγωγή (15).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χρήσιμες συντομεύσεις

Ctrl+O : Άνοιγμα αρχείου
Ctrl+F : Άνοιγμα φακέλου
Alt+O : Φόρτωση υποτίτλου
Space : Αναπαραγωγή/ Παύση
Ctrl+Space : Διακοπή αναπαραγωγής
F : Αναπαραγωγή επόμενου frame
Shift+F : Αναπαραγωγή προηγούμενου frame
PageUp : Αναπαραγωγή προηγούμενου αρχείου
PageDown : Αναπαραγωγή επόμενου αρχείου
Down Arrow : Μείωση της έντασης του ήχου
Up Arrow : Αύξηση της έντασης του ήχου
Μ : Σίγαση
Esc : Παύση και ελαχιστοποίηση (στο tray)
Ctrl+L : Εναλλαγή στην επόμενη γλώσσα (πολλαπλοί υπότιτλοι)
Shift+L : Εναλλαγή στον επόμενο υπότιτλο (πολλαπλοί υπότιτλοι)
[ : Συγχρονισμός υποτίτλου κατά -0,5 δευτερόλεπτα
] : Συγχρονισμός υποτίτλου κατά 0,5 δευτερόλεπτα
Ctrl+[ : Συγχρονισμός υποτίτλου κατά -5 δευτερόλεπτα
Ctrl+] : Συγχρονισμός υποτίτλου κατά 5 δευτερόλεπτα
Alt+Y : Συγχρονισμός υποτίτλου με εισαγωγή χιλιοστών του δευτερολέπτου χειροκίνητα
Σημείωση: Στο μενού Playback > Audio Resync υπάρχουν επιλογές για το συγχρονισμό του ήχου.
Tab : Πληροφορίες του αρχείου που παίζεται
Shift+Tab : Πληροφορίες των αρχείων που έχουν φορτωθεί
Ctrl+Tab : Πληροφορίες των αρχείων για προχωρημένους
Ctrl+` : Ρυθμίσεις φίλτρων για προχωρημένους
Ctrl+Alt+S : Δημιουργία Storyboard
1 : Zoom στη μισή ανάλυση του βίντεο
2 : Zoom στην κανονική ανάλυση του βίντεο
3 : Zoom 3/2 της ανάλυσης του βίντεο
4 : Zoom στη διπλάσια ανάλυση του βίντεο
5 : Πλήρης οθόνη (normal)
6 : Πλήρης οθόνη (stretch)
7 : Πλήρης οθόνη (overscan)
8 : Μεγιστοποίηση παραθύρου
Ποντίκι:
Διπλό κλικ : Αναπαραγωγή/Παύση
Δεξί κλικ : Εμφάνιση μενού
Κλικ ρόδας (wheel button) : Πλήρης οθόνη/επαναφορά από πλήρη οθόνη
Κύλιση ρόδας : Αυξομείωση ήχου
Back/Front (αν υπάρχουν) : Μετάβαση 5 δευτερόλεπτα πίσω/μπροστά (δεν δουλεύει σε όλες τις συσκευές)


Επίλογος

Τα παραπάνω είναι μια αναφορά στις βασικές ρυθμίσεις του KMPlayer για την αναπαραγωγή αρχείων βίντεο με υπότιτλους. Η εφαρμογή βέβαια έχει πολλές άλλες δυνατότητες, ειδικά στην χρήση ενσωματωμένων φίλτρων για τη βελτίωση της εικόνας και ήχου. Στο διαδίκτυο υπάρχουν χρήσιμοι οδηγοί, αναλυτικές περιγραφές καθώς και εγχειρίδια σε διάφορες γλώσσες για να ενημερωθείτε και να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες του player. Μία καλή πηγή πληροφοριών είναι το The KMPlayer's Forums[/URL] όπου υπάρχει πλήρης λίστα[/URL] με τις δυνατότητες τις εφαρμογής και εγχειρίδιο[/URL] στην Αγγλική γλώσσα.


Ενας οδηγος απο τον Teal'c
 
 
 
 


2 σχόλια:

Μπράβο πολύ χρήσιμος οδηγός!!!
Με έσωσες με τους υπότιτλους....
Ευχαριστώ.

Έχω ένα animation το οποίο είναι στα αγγλικά και με ελληνική μεταγλώτιση. Πως μπορώ να το αλλάξω και να δω το μεταγλωτισμένο;

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More