Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Τι είναι τα Codecs και γιατί τα χρειαζόμαστε

"Windows Media Player cannot play the file. The Player might not support the file type or might not support the codec that was used to compress the file" "Windows Media Player cannot play the file because the required video codec is not installed on your computer.
“Invalid File Format”
"A coced is required to play this file. To determine if this codec is available to download from the Web, click Web Help".

Ανάλογα με την έκδοση των Windows και του Media Player που έχετε στον υπολογιστή σας, ένα από τα παραπάνω μηνύματα μπορεί να εμφανιστεί όταν πάτε να παίξετε ένα αρχείο βίντεο ή ήχου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ απλό σφάλμα, το οποίο διορθώνεται μέσα σε λίγα λεπτά, εγκαθιστώντας το κατάλληλο codec. Τι είναι όμως αυτό το codec και γιατί μας εκβιάζει για να παίξει τα αρχεία μας?

Όπως πιθανώς να γνωρίζετε, σχεδόν όλα τα αρχεία του βίντεο ή ήχου που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή (Mp3, Avi, WMV κ.λ.π.) έχουν υποστεί κάποια μορφή συμπίεσης, η οποία μειώνει το μέγεθος του αρχείου, εξοικονομώντας μας χώρο και διευκολύνοντας τη διακίνησή τους μέσω του Internet. Για να αναπαραχθούν τα αρχεία αυτά, χρειάζεται το σύστημα να κάνει την κατάλληλη αποσυμπίεση.
Το codec είναι ένα πρόγραμμα το οποίο κωδικοποιεί/αποκωδικοποιεί (COder/DECoder) ή συμπιέζει/αποσυμπιέζει (COmpressor/DECompressor) μια ψηφιακή ροή δεδομένων ή ένα ψηφιακό σήμα (βίντεο, ήχου ή διαφορετικό).
(το codec μπορεί να είναι και εξειδικευμένη συσκευή που να κάνει αυτή τη δουλειά, σε οικιακό περιβάλλον, όμως, το συναντάμε αποκλειστικά σε μορφή software).
Για να το πούμε πιο απλά, μπορούμε να δούμε το codec σαν έναν αυτόματο μεταφραστή, που ερμηνεύει το συμπιεσμένο/κωδικοποιημένο περιεχόμενο του αρχείου σε μια μορφή που να μπορεί να την καταλάβει ο υπολογιστή μας, ώστε να την αναπαράγει.
Όπως και με τις διαφορετικές γλώσσες στον κόσμο, έτσι και στα αρχεία βίντεο και ήχου υπάρχει μια πραγματική Βαβέλ από διαφορετικά πρωτόκολλα συμπίεσης και κωδικοποίησης, για βίντεο και ήχο, το καθένα εκ των οποίων χρειάζεται το δικό του codec (δείτε τη λίστα της Wikipedia για να έχετε μια ιδέα του πόσα διαφορετικά codec υπάρχουν). Γι' αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιο βίντεο να παίζει μόνο ο ήχος και όχι η εικόνα, διότι το σύστημά μας έχει εγκατεστημένο μόνο το ένα από τα δύο απαραίτητα codec.


Για καλή μας τύχη, δεν είναι απαραίτητο να κυνηγάμε το κατάλληλο codec όποτε δεν μας παίζει ένα βίντεο ή ένα αρχείο ήχου.
Κυκλοφορούν δωρεάν στο internet πολλά "πακέτα codec" (codec packs) τα οποία περιέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των codecs που συναντώνται συχνότερα στο Internet. Εγκαθιστώντας ένα τέτοιο πακέτο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί ποτέ να ξαναδούμε το μήνυμα για την έλλειψη codec.
Ένα από τα πιο δημοφιλή Codec Packs είναι αυτό που θα σας δώσω παρακάτω. Ανάλογα με την έκδοση των Windows, μπορείτε να κατεβάσετε (δωρεάν) την αντίστοιχη έκδοση του codec pack:
Windows 7: http://shark007.net/win7codecs.html
Windows 7 x64 (θα πρέπει να έχετε εγκαταστήσει πρώτα την παραπάνω 32bit έκδοση). http://shark007.net/x64components1.html
Windows XP-Vista: http://shark007.net/vistacodecpackage.htmlΠροσοχή: Κατά την εγκατάσταση, θα χρειαστεί να προσέξετε σε δύο σημεία.
Το πρώτο είναι μετά το τρίτο "Next", στην οθόνη που λέει "Ask.com Toolbar". Φροντίστε το κουτάκι "Install the Ask Toolbar" να ΜΗΝ είναι τσεκαρισμένο πριν πατήσετε το next (πιστέψτε με, δεν θέλετε την Ask.com toolbar στον υπολογιστή σας.
Το ίδιο και στην αμέσως επόμενη οθόνη, με το WeatherBug, φροντίστε το "Install WeatherBug" να ΜΗΝ είναι τσεκαρισμένο.

Στην επόμενη οθόνη επιλέξτε Complete, μετά Install και είστε ΟΚ!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More