Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Mozilla Firefox



 Ο Mozilla Firefox είναι ένας ελεύθερος και ανοικτού κώδικα φυλλομετρητής (browser) του παγκόσμιου ιστού. Προήλθε από το Application Suite της Mozilla και η ανάπτυξή του εξακολουθεί να γίνεται κατά μεγάλο ποσοστό από την Mozilla Corporation, ενώ συνεισφέρουν και μεμονωμένοι χρήστες σε μικρότερο βαθμό. Ο Firefox κατείχε το 25% της καταγεγραμμένης χρήσης φυλλομετρητών Ιστού για τον Νοέμβριο του 2009, κατατάσσοντας τον στην δεύτερη θέση των πιο δημοφιλών φυλλομετρητών παγκοσμίως, μετά τον Internet Explorer.

 Για την απεικόνιση των ιστοσελίδων, ο Firefox χρησιμοποιεί την μηχανή διάταξης Gecko, η οποία εφαρμόζει τα περισσότερα από τα σημερινά πρότυπα του Παγκόσμιου Ιστού αλλά και επιπλέον πρότυπα που θα ισχύουν στον μέλλον.

 Στις λειτουργίες του Firefox περιλαμβάνονται φραγή αυτόκλητα αναδυόμενων παραθύρων, περιήγηση με καρτέλες, ορθογραφικός έλεγχος, επιμέρους εύρεση, ενεργοί σελιδοδείκτες, διαχείριση των μεταφορτώσεων, ιδιωτική περιήγηση και ένα ενσωματωμένο πεδίο αναζήτησης με δυνατότητα επιλογής της επιθυμητής μηχανής αναζήτησης. Περαιτέρω λειτουργίες ενεργοποιούνται μέσω πρόσθετων που αναπτύχθηκαν από τρίτους.Τα πιο δημοφιλή από τα πρόσθετα είναι το NoScript που απενεργοποιεί τα σενάρια JavaScript, ο ενσωματωμένος στην γραμμή κατάστασης αναπαραγωγέας πολυμέσων FoxyTunes, το Adblock Plus που κάνει φραγή διαφημίσεων, το StumbleUpon, το DownThemAll! και η γραμμή εργαλείων Web Developer.

 Ο Firefox λειτουργεί σε αρκετές εκδόσεις των Microsoft Windows, στο Mac OS X, στο GNU/Linux, και σε πολλά λειτουργικά συστήματα που προήλθαν από το Unix.

 Τα περισσότερα προβλήματα του Firefox που έχουν γίνει γνωστά, αν όχι όλα, έχουν διορθωθεί άμεσα, σε αντίθεση με αντίστοιχα προβλήματα του Internet Explorer. Η άμεση ανταπόκριση από την Mozilla και οι συνεχείς ενημερώσεις καθιστούν τον Firefox πιο ασφαλή browser από τον Internet Explorer, και αυτός είναι ένας βασικός λόγος μετάβασης από τον ένα browser στον άλλο.Ενδεικτικά αναφέρεται από την εφημερίδα "The Washington Post" πως υπήρχε κρίσιμο κενό ασφαλείας στον Internet Explorer για 284 μέρες το 2006, πριν αποκατασταθεί. Σε αντίθεση, παρόμοιο κενό ασφαλείας στον Firefox διορθώθηκε από την Mozilla με έκτακτη έκδοση ενημέρωσης και ασφάλειας 9 μέρες μετά την εμφάνιση του προβλήματος.

 Τέλος να τονίσω ότι ο καθένας μας μπορεί να συμμετέχει στην κοινότητα,εφόσον το θέλει και χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις.Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση για να βάλετε και εσείς το δικό σας λιθαράκι στον καλύτερο Browser του ιστού!


Download:Mozilla Firefox
Ελάχιστες Απαιτήσεις: Windows 2000/XP/2003/Vista/7
Τύπος: Web Browser
Περιορισμοί: Freeware

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More