Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

μTorrent 3

H φετινή δέκατη επέτειος από την εμφάνιση του πρώτου BitTorrent client συνέπεσε χρονικά με την κυκλοφορία από την ομώνυμη εταιρεία τόσο του πλήρως ανασχεδιασμένου BitTorrent 8 όσο και του επίσης δικού της μTorrent 3. Όπως είναι γνωστό, ο μTorrent είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα στο χώρο του, με πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες. Η έκδοση 3 έρχεται να εδραιώσει την κυριαρχία του προγράμματος ως του κορυφαίου torrent client.




 ΙΣΧΥΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 O μTorrent εξακολουθεί να είναι ένα μικρό και ελάχιστα απαιτητικό σε πόρους πρόγραμμα, με εξαιρετικές επιδόσεις, ελληνικό περιβάλλον και πολύ καλό Help. Όμως, με την έκδοση 3 έκανε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.Στα νέα χαρακτηριστικά αυτής της έκδοσης περιλαμβάνεται η δυνατότητα παρακολούθησης μέσω streaming, βίντεο και μουσικής προτού ολοκληρωθεί το κατέβασμα των αντίστοιχων αρχείων.Επίσης, έχει απλοποιηθεί εξαιρετικά η απομακρυσμένη πρόσβαση στο πρόγραμμα μέσω του Internet. Η πρόσβαση γίνεται απ’ οποιονδήποτε Web browser ή από εφαρμογή για Android. Τώρα οι χρήστες μπορούν να εισάγουν αλλά και να βλέπουν βαθμολογίες και σχόλια για τα αρχεία που κατεβάζουν. Ένα άλλο πολύ βολικό χαρακτηριστικό είναι η εύκολη μεταφορά μεγάλων αρχείων, όπως οικιακές ταινίες και συλλογές φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης,ανάμεσα σε χρήστες. Ο ενδιαφερόμενος δεν έχει παρά να σύρει το επιθυμητό αρχείο κάτω αριστερά στο περιβάλλον του μTorrent, στην περιοχή που γράφει Ρίξτε αρχεία για αποστολή. Κατόπιν, παίρνει ένα URL στο οποίο βρίσκεται το αρχείο και το κοινοποιεί σε όποιον επιθυμεί.Παρενθετικά αναφέρουμε ότι ο μTorrent μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε USB stick και να τρέχει από εκεί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να μεταφέρουμε σε έναν φάκελο του φορητού μέσου το εκτελέσιμο αρχείο του και να δημιουργήσουμε εκεί με το notepad ένα κενό αρχείο με το όνομα settings.dat. Ο μTorrent 3 έχει και άλλες βελτιώσεις που δεν είναι άμεσα ορατές και εστιάζουν στη σταθερότητα, αλλά και στην ταχύτητα ανεύρεσης αρχείων που διανέμονται από μία και μόνο πηγή. Τέλος, αξιοποιώντας τα ήδη γνωστά από την προηγούμενη έκδοση εφαρμογίδια (apps), παρέχει στους χρήστες του πολύ, καλό και νόμιμο υλικό, στο οποίο περιλαμβάνονται ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική και εκπαιδευτικά βίντεο.



ΑΡΧΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

 Οι ρυθμίσεις του μTorrent είναι προσβάσιμες είτε από το μενού Επιλογές/Επιλογές, είτε από το κουμπί με το γρανάζι στην μπάρα εργαλείων της καρτέλας Torrents. Και στις δύο περιπτώσεις ανοίγει μία καρτελοθήκη η οποία είναι και αυτή μεταφρασμένη στα Ελληνικά, απ’ όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε κάθε πτυχή του προγράμματος. Καλό είναι να επιλέξουμε την καρτέλα Φάκελοι για να ορίσουμε πού θα αποθηκεύονται τα αρχεία που κατεβάζουμε. Στην καρτέλα Χρονοδιακόπτης, μπορούμε,αν θέλουμε, να ρυθμίσουμε ποιες μέρες και ώρες της εβδομάδας το πρόγραμμα θα έχει στη διάθεσή του μέγιστο, περιορισμένο ή καθόλου bandwidth. Στην καρτέλα Απομακρυσμένο ρυθμίζουμε την πρόσβασή μας στο πρόγραμμα μέσω Internet. Πρώτα τσεκάρουμε το κουτάκι Ενεργοποίηση της Απομακρυσμένης Πρόσβασης και στη συνέχεια δίνουμε όνομα χρήστη και password. Επίσης, προαιρετικά δίνουμε απάντηση σε μία ερώτηση ασφαλείας. Αυτό ήταν όλο! Μία μικρή επιγραφή κάτω από το πεδίο για το όνομα χρήστη, από Μη προσβάσιμο που ήταν πριν, αλλάζει σε Προσβάσιμο. Για να ρυθμίσουμε τον media player που θα χρησιμοποιείται για την προεπισκόπηση ή την κανονική αναπαραγωγή βίντεο και μουσικής που κατεβάζουμε, επιλέγουμε την καρτέλα Streaming. Αν τσεκάρουμε το κουτάκι Πρόγραμμα αναπαραγωγής, θα χρησιμοποιηθεί ο προεπιλεγμένος player. Διαφορετικά επιλέγουμε αυτόν που θέλουμε από τη λίστα.


ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

 Όταν κατεβάζουμε με τον μTorrent 3.0 κάποιο βίντεο,βλέπουμε στα πεδία με τα στοιχεία του αρχείου δίπλα από το Βαθμολογία το πεδίο Αναπαραγωγή. Αν το αρχείο έχει ήδη κατέβει, στο πεδίο υπάρχει το κουμπί Αναπαραγωγή, το οποίο αρκεί να πατήσουμε για να δούμε το βίντεο μέσα στον προεπιλεγμένο media player.Αν το αρχείο με το βίντεο κατεβαίνει ακόμη, υπάρχει το κουμπί Stream. Σε περίπτωση που το αρχείο περιέχει περισσότερα από ένα βίντεο, ένα αναδυόμενο παράθυρο μας ζητά να επιλέξουμε ποιο θέλουμε.Κατόπιν, δίνεται προτεραιότητα στο κατέβασμα των τμημάτων του προεπιλεγμένου αρχείου και σε λίγο ξεκινά η αναπαραγωγή του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αναπαραγωγή μπορεί να γίνει ακόμη και όταν έχει κατέβει μικρό μέρος του αρχείου.


WEB ACCESS

Για να ελέγξουμε τον μTorrent από το Διαδίκτυο, πηγαίνουμε στην ιστοσελίδα https://remote.utorrent.com/, ή https://web.utorrent.com/ και εισάγουμε το όνομα χρήστη και τον κωδικό που είχαμε δώσει στις ρυθμίσεις του προγράμματος. Έπειτα από λίγο,βρισκόμαστε σε μία ιστοσελίδα η οποία προσομοιώνει πολύ πιστά το περιβάλλον του μTorrent. Εκεί, μπορούμε να κάνουμε από μακριά σχεδόν ό,τι θα κάναμε αν βρισκόμασταν μπροστά στον υπολογιστή με το πρόγραμμα, όπως να του φορτώσουμε torrent files για αρχεία που πρέπει να κατεβάσει και να παρακολουθήσουμε την πρόοδο του downloading. Είναι πραγματικά εύκολο να ξεχάσει κάποιος ότι βρίσκεται μπροστά σε μία ιστοσελίδα και όχι στον ίδιο τον μTorrent.Μάλιστα, μπορούμε όχι μόνονα ελέγξουμε τον μTorrent, αλλά και να φέρουμε στον υπολογιστή όπου βρισκόμαστε όποιο θέλουμε από τα αρχεία που έχει κατεβάσει. Για να γίνει αυτό, πηγαίνουμε στην καρτέλα Files και αφού επιλέξουμε το αρχείο που θέλουμε στο πάνω μέρος, πηγαίνουμε κάτω και κάνουμε διπλό κλικ σε κάποιο από τα αρχεία που περιέχει. Αμέσως θα ανοίξει ο download manager που χρησιμοποιούμε,για να κατέβει στον υπολογιστή μπροστά στον οποίο βρισκόμαστε ένα αντίγραφο του αρχείου από το φάκελο όπου το κατέβασε το μTorrent.


ΕΦΑΡΜΟΓΙΔΙΑ

 Χάρη στο μηχανισμό των εφαρμογιδίων, ο μTorrent έχει ήδη καθιερωθεί ως μία πολύ αξιόλογη πλατφόρμα διανομής περιεχομένου. Αν μία ταινία, μία τηλεοπτική σειρά ή ένα μουσικό άλμπουμ περιληφθεί με τη μορφή αντίστοιχου app στον μTorrent, έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία λόγω του τεράστιου αριθμού χρηστών του προγράμματος. Από την άλλη, οι χρήστες συνειδητοποιούν ότι υπάρχει πολύ και καλό δωρεάν υλικό, το οποίο μπορεί κάποιος να κατεβάσει μέσω torrents. Τα εφαρμογίδια ανανεώνονται συνεχώς. Είναι πιθανό να μην υπάρχουν όλα στον μTorrent που έχετε εγκατεστημένο. Μπορείτε, όμως, να πάτε στη σελίδα μTorrent App Studio (http://ll.www.utorrent.com/getstarted/apps), από την οποία εγκαθιστάτε όποιο εφαρμογίδιο σας ενδιαφέρει με ένα κλικ,όπως θα κάνατε και μέσα από τον μTorrent. Μερικά από τα apps είναι προγράμματα, όπως το uChat, ο client σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα chat, που δεν χρειάζεται server για να λειτουργήσει. Πολύ ενδιαφέρον είναι το μMap, που δείχνει πάνω στον παγκόσμιο χάρτη τους άλλους torrent clents οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο με εσάς «σμήνος» (swarm) ανταλλαγής αρχείων. Εφαρμογίδια επίσης υπάρχουν για την εγκατάστασητου VLC Media Player, που αναπαράγει βίντεο και μουσική στο εσωτερικό του μTorrent,καθώς και του προγράμματος προστασίας από ιούς, Virus Guard, που βασίζεται στο BitDefender. Όσοι παίζουν παιχνίδια, θα εντυπωσιαστούν από τον αριθμό και την ποιότητα αυτών που περιέχονται στο Share ware Games. Επίσης, αξιοποιώντας το εφαρμογίδιο του Games Mail Ru, θα βρείτε πολύ καλά δωρεάν MMORPGs. Το εφαρμογίδιο ClearBits φέρνει έναν κατάλογο με δωρεάν μουσική, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που διανέμονται με άδεια Creative Commons. Πολύ δημοφιλής είναι επίσης η Khan Academy, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος παράγει υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά βίντεο. Το αντίστοιχο εφαρμογίδιο παρέχει πρόσβαση σε 2.000 βίντεο, χωρισμένα σε 41 κατηγορίες.Στο χώρο των δωρεάν ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών,πρωταγωνιστεί η εταιρεία VODO, με δεκάδες δικές της παραγωγές της, ή άλλων εταιρειών, τις οποίες διακινεί. Στον τομέα της μουσικής, υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως το μουσικό διαδικτυακό κανάλι Bands Under The Radar και το Zulu Music, στο οποίο θα βρείτε πολλά άλμπουμ καλλιτεχνών οι οποίοι επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση της μουσικής τους. Επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε το άλμπουμ «2205»,του punk rock γυναικείου συγκροτήματος Sick of Sarah, το οποίο μέσα σε 18 μέρες ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο downloads.



Download:μTorrent
Ελάχιστες Απαιτήσεις: Windows XP/Vista/7
Τύπος: Torrent Client
Περιορισμοί: Freeware

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More