Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Torrents:Κώδικας Ηθικής

1. Hit 'n' Run
..είναι όταν κατεβάζετε κάτι και δεν το seedάρετε πίσω. Εκτός από το συνολικό ratio αυτό που όλοι ξέρουμε στους tracker, υπάρχει και το ratio κάθε torrent ξεχωριστά. Για να καταλάβετε το συνολικό ratio είναι ο μέσος όρος των ratio ΟΛΩΝ των torrent που έχετε κατεβάσει. Ο καλός χρήστης λέμε είναι αυτός που έχει ratio 1.00 και πάνω...ΟΧΙ!!! Ο καλός χρήστης είναι αυτός που έχει 1.00 (όχι 100.00) και΄το έχει φτιάξει γιατί έχει seedάρει κάθε torrent ξεχωριστά μέχρι το ratio 1.00 και πάνω..

2. Re-Seed
..είναι όταν seedάρετε ένα torrent που δεν έχει seeders. πχ: Κατεβάζετε ένα torrent και επειδή σας άρεσε το περιεχόμενο, το κρατάτε στον σκληρό σας δίσκο ή σε άλλο μέσο αποθήκευσης αλλά το σταματάτε από τον client σας. Μετά από 1-2 βδομάδες βλέπετε ότι το συγκεκριμένο torrent δεν το seedάρει κανείς όμως έχει 1-2 leechers. Οπότε το ξανανοίγετε εσείς για να το πάρουν αυτοί οι 2 χρήστες. Συγχαρητήρια, μόλις κάνετε reseed ένα torrent.

3. Overseed
..είναι όταν παράseedάρετε ένα torrent. Ο λιγότερο προσεγμένος κανόνας όλων των εποχών! Όταν κατεβάζετε κάτι πχ μία ταινία των 700ΜΒ και την αφήνετε να seedάρει για 2 βδομάδες και στο τέλος έχετε ανεβάσει 10GB έχετε κάνει overseed. Τί και γιατί...όπως είπα στην αρχή ο πραγματικά καλός χρήστης πρέπει να seedάρει κάθε torrent ξεχωριστά μέχρι να φτάσει ratio 1.00. Όταν εσείς φτάνετε το ratio στο 10.00 σε ένα torrent σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν καν το 1.00!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ overseed το να είστε οι μόνοι seedερς σε ένα παλιό torrent..Εκεί είστε περισσότερο κάτι σαν σωτήρες..
Θα μου πείτε σιγά το πράγμα τώρα...Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα αυτός ο κανόνας δεν λέει τίποτα.Ας το κάναμε όλοι αυτό και θα είμασταν άρχοντες..Αλλά σε μεγάλους tracker μπορείς να φας μέχρι και ban για overseed. Aς τον έχουμε όμως όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας ώστε άμα ποτέ χρειαστεί να ξέρουμε...

4. Credits
..στους uploaders/encoders/rippers/translators κτλ κτλ. Αυτό ισχύει κυρίως για τους uploaders. Όταν ανεβάζουμε κάτι που δεν έχει προκύψει από δικιά μας δουλειά γράφουμε credits. πχ: ανεβάζουμε μία ταινία που βρήκαμε σε έναν άλλο tracker με υπότιτλους από ένα site. ΠΡΕΠΕΙ να αναφερθούν ο ripper ή το release group δηλαδή αυτοί που ετοίμασαν την ταινία από το dvd, αυτός που μετέφρασε τους υπότιτλους καθώς και το site που τους βρήκαμε. ΠΡΕΠΕΙ επίσης να διατηρηθούν αναλοίωτα τα ονόματα των αρχείων. Αυτό είναι πολύ συχνό λάθος στους αρχάριους οι οποίοι όμως το κάνουν επειδή δεν γνωρίζουν και απλά δεν αναφέρουν τίποτα. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που λένε ότι είναι δικιά τους δουλειά, ηθελημένα δηλαδή με σκοπό να πάρουν τα "ευχαριστώ" και "είσαι άρχοντας" κτλ. Αυτός είναι Ο λόγος για ban. Συνήθως δεν έχει καν προειδοποίηση..ban χωρίς δεύτερη κουβέντα.

5. The Upper Decks
..και οι "επιθυμίες" τους. Αναφέρομαι στους moderators, στους Αdministrators και φυσικά στον SysOp. Όταν σας ζητάνε κάτι, ΔΕΝ διαφωνείτε εκτός αν είστε σίγουροι ότι έχετε δίκιο. Επίσης η λέξη κλειδί είναι ευγένια. Να είστε ευγενικοί όπως και αν σκοπεύετε να αντιδράσετε. Πρώτα απ' όλα για να είναι στη θέση που είναι σημαίνει ότι έχουν κάποιες γνώσεις καθώς και την εμπιστοσύνη των "ανωτέρων" τους. Εσείς πάλι, είστε στο "σπίτι" τους, φιλοξενούμενοι, οπότε το να προσπαθήσετε να επιβάλλετε την άποψή σας δεν είναι και το πιο...λογικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε.

6. Cheating - The easy way
..για να φτιάξετε τα στατιστικά σας. Κυκλοφορούν στο internet πολλά scripts για να κοροϊδέψετε τον tracker και να "κερδίσετε" GB κτλ..Οποιοδήποτε νοήμον ον μπορεί να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπετε..Δικαιολογίες του στυλ, "είμαι αρχάριος και πειραματιζόμουν" αγνοούνται αμέσως και χωρίς δεύτερη κουβέντα παίζει ban! Ειλικρινά πιστεύω ότι είναι χαζό να συμπεριλαμβάνεται αυτό στους κανόνες των διαφόρων tracker..

7. Community-ing
Εδώ μιλάμε για έναν θεμελιώδη κανόνα που δεν έχει σχέση με τα torrents. Επικοινωνία. Όταν βρίσκεστε σε ένα community δηλαδή μια κοινωνία όπως είναι οι trackers και τα forums, περιμένουμε να επικοινωνήσετε. Οι trackers δεν είναι ένα "στεγνό" μέρος για να προμηθέυεστε ταινίες και μουσική. Πείτε ένα "ευχαριστώ", ένα "γειά σας", βοηθήστε κάποιον που έχει ένα πρόβλημα που έιχατε και σεις και το λύσατε, πείτε το δικό σας..πείτε κάτι..! Είναι αυτό που λέμε ενεργοί χρήστες. Δεν παίζει θέμα ντροπής, internet είναι..αλλάζετε username και είστε άλλος..Μήπως είναι θέμα χρόνου; ..ούτε! Αφού έχετε χρόνο να κατεβάσετε μια ταινία ή ένα άλμπουμ και να την δείτε ή να το ακούσετε, σημαίνει ότι έχετε χρόνο να πείτε ένα .."Ευχαριστώ" Είναι και αυτό μιά αρχή.



By jim600v

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More