Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Εισαγωγή για Αρχάριους στους Private Trackers

Το παρακάτω κείμενο είναι μία δουλειά του ukj21 και δημοσιεύτηκε στο φόρουμ του MyTog.Net στις 30/05/2011.


Σημαντική σημείωση :
Αυτός ο οδηγός προορίζεται για όλους εκείνους που είναι εντελώς νέοι στη φιλοσοφία των Private Tracker's. Δεν είναι σε θέση όμως να καλύψει κάθε Private Tracker που υπάρχει στο διαδίκτυο, αλλά μόνο σε γενικά πράγματα. Αν για οποιοδήποτε λόγο αισθάνεστε ότι μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις, παρακαλώ ενημερώστε με προσωπικά και θα τον διορθώσω, αφού έχω ερευνήσει τις πληροφορίες σας. Παρακαλώ θυμηθείτε ότι αυτός ο οδηγός είναι φτιαγμένος από την δική μου οπτική γωνία. Ειλικρινά αν είχα και εγώ δεί αυτό το είδος του οδηγού από την αρχή της ενασχόλησης μου με τους Private Tracker's, θα μπορούσα να είχα απολαύσει ακόμα περισσότερα πράγματα, πιο γρήγορα και να αποκτήσω σχεδόν άμεσα την λιγοστή εμπειρία που απαιτείται, γύρω από μία ιδιωτική κοινότητα διαμοιρασμού αρχείων.

Όπως είπα λοιπόν και προηγουμένως, όλα τα παρακάτω είναι απόψεις μου, η προσωπική μου εμπειρία, κλπ. Αν έχετε προβλήματα, θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω, μέσω του Forum αλλά παρακαλώ να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα του Forum πρίν ρωτήσετε. Υπάρχουν σχεδόν όλα. Για όλα τα άλλα εδώ είμαστε. Διαφορετικές καταστάσεις προκύπτουν παντού και η λύση βρίσκεται μέσα από την αλληλοβοήθεια των χρηστών της κοινότητας.

Περιεχόμενα :

Εισαγωγή

Ασφαλέστερη Λήψη

Όχι στους "Ανεπιθύμητους"

Καλύτερες Ταχύτητες

Κοινότητα

Seeding & Leeching: Ορισμοί

Seeding

Leeching

Seeding / Leeching : Συμβουλές & Επεξηγήσεις

Επισκόπηση


Εισαγωγή

Ο ιδιωτικός διαμοιρασμός αρχείων είναι τελείως διαφορετικός από τον δημόσιο διαμοιρασμό αρχείων. Τα οφέλη είναι προφανώς η ασφάλεια, η ταχύτητα και η ποιότητα των αρχείων που προσφέρει ένας Ιδιωτικός (Private) Tracker. Επιτρέπει στους χρήστες του να κατεβάσουν γρήγορα, με ασφάλεια, ελεγχόμενα ποιοτικά torrents, σε αντίθεση με τους δημόσιους (Public) Trackers. Βέβαια δεν τους αδικώ, αλλά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ένα αρχείο αμφιβόλου ποιότητας και να το έχει πάντα ανοιχτό, επιτρέπει σε "ανεπιθύμητους" να παρακολουθήσουν και να ακολουθήσουν τα ίχνη πολύ πιο εύκολα όλων εκείνων που κατεβάζουν ένα αρχείο, αλλά και εκείνων που το ανεβάσαν. Την ενδεχόμενη κατάληξη αυτών των "ανεπιθύμητων" ενεργειών προφανώς την φαντάζεστε. Επίσης το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες δημόσιων (Public) Trackers είναι μη εγγεγραμμένοι χρήστες, οι οποίοι κατεβάζουν χωρίς να ανεβάζουν καθόλου την αναλογία (ratio) όλων όσων κατέβασαν. Κατά συνέπεια δεν βοηθούν να πάρουν άλλοι χρήστες γρήγορα τα αρχεία που κατέβασαν ή το λαμβάνουν με πολύ χαμηλή ταχύτητα διαμοιρασμού. Ανάμεσα στα οφέλη που μας παρέχει ένας Ιδιωτικός (Private) Tracker είναι τα εξής :

Ασφαλέστερο κατέβασμα
Συνήθως δεν υπάρχουν ιοί στα αρχεία που ανεβαίνουν καθώς το προσωπικό (staff) του tracker έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ΟΛΑ τα αρχεία για την ποιότητα τους αλλά και τους uploaders, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν το υλικό που διαμοιράζουν και έχουν κυρώσεις στην αντίθετη περίπτωση. Επίσης, το προσωπικό (staff) του tracker εξασφαλίζει με τον έλεγχο των αρχείων ότι θα υπάρξει η ελάχιστη δυνατή ή και καθόλου επιβάρυνση των χρηστών σε ποσοστό Download ενός αρχείου που μπορεί να χαρακτηριστεί "nuked" ή ενός αρχείου που δεν τηρεί τους κανόνες Uploading. Το προσωπικό (staff) μπορεί και διαγράφει εγκαίρως αυτά τα αρχεία ή να ειδοποιεί τους χρήστες του tracker.

Στόπ στην επιθετική καταδίωξη από "ανεπιθύμητους"
Οι Ιδιωτικοί (Private) Trackers χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, που δεν μπορούμε να αναλύσουμε εδώ, προκειμένου να φιλτράρουν πολλές από τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές χρηστών εις βάρος άλλων χρηστών και έτσι ως επί το πλείστον υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε όλες τις λήψεις που γίνονται μέσα από έναν Ιδιωτικό (Private) Tracker. Ένα από τα συστήματα προστασίας των χρηστών, σε αρκετούς αν όχι σε όλους τους μεγάλους trackers του είδους, είναι η μη ελεύθερη εγγραφή νέων χρηστών. Λειτουργεί σύστημα κλειστών εγγραφών μέσω invites, ώστε οι ίδιοι οι χρήστες να ξέρουν ποιόν καλούν για εγγραφή στην κοινότητα.

Καλύτερες ταχύτητες
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα των Ιδιωτικών (Private) Trackers έναντι των Δημοσίων (Public) Trackers, καθώς οι χρήστες τους είναι υποχρεωμένοι να διαμοιράζουν πίσω σε ποσοστό τουλάχιστον 100% το αρχείο/α που κατέβασαν. Με περισσότερους seeders λοιπόν, βλέπουμε καλύτερες ταχύτητες. Ο καθένας συμβάλει με τον διαμοιρασμό του και βοηθάει με αυτόν τον τρόπο κάποιον άλλο να το κατεβάσει.

Κοινότητα - Forum
Για μερικούς, όπως εμένα, αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Πολλοί υποτιμούν τη σημασία της κοινότητας - forum, η οποία πολλές φορές δεν διακρίνεται τόσο πολύ στους Δημοσίους (Public) Trackers. Με την κοινότητα - forum, είστε σε θέση να δεχτείτε βοήθεια σε κάποιο ή κάποια από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε, αλλά και να δώσετε βοήθεια σε άλλους χρήστες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα που γνωρίζετε τη λύση του. Επίσης έχετε κατευθείαν πρόσβαση σε περιεχόμενο βοήθειας, γρήγορων οδηγών κ.α. Μια κρυφή πτυχή της κοινότητας - forum, είναι οι σχέσεις που μπορείτε να έχετε με τους άλλους χρήστες του tracker. Εάν δείξετε σεβασμό για το χρόνο τους, σίγουρα θα βρείτε λύσεις και ιδέες στα προβλήματα σας γρήγορα και εύκολα. Επίσης καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η εθελοντική προσφορά σας στην κοινότητα - forum και οι γνώσεις σας, ίσως σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μία θέση στο προσωπικό (staff) του forum και του tracker.

Ωστόσο, όσο δελεαστικό και λαμπρό αν ακούγεται, οι Ιδιωτικοί (Private) Trackers, ακολουθούν ένα διαφορετικό σύνολο κανόνων σε σύγκριση με τους Δημοσίους (Public) Trackers. Εδώ δεν θα δείτε κατέβασμα αρχείων δίχως όρια. Ότι κατεβάζετε και ανεβάζετε σε αριθμούς εμφανίζονται στο προφίλ σας, και έχετε την ευθύνη να ακολουθήσετε μία συγκεκριμμένη αναλογία (ratio) ανάμεσα στο upload / download, που συνήθως είναι 1:1 (Ανέβασμα = 1GB / Κατέβασμα = 1GB, κλπ). Εάν δεν είστε πρόθυμοι να διατηρήσετε αυτή την ελάχιστη αναλογία (ratio), σύντομα δεν θα μπορείτε να κατεβάσετε περιεχόμενο από τον tracker και ο λογαριασμός σας θα διαγραφεί. Όπως λοιπόν πολύ καλά καταλάβατε η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε έναν Ιδιωτικό (Private) Tracker και ενός Δημόσιου (Public) Tracker είναι ικανότητα των χρηστών στον διαμοιρασμό (seeding) των αρχείων και όχι το κατέβασμα (leeching).

Seeding & Leeching : Ορισμοί

Μια σύντομη επεξήγηση.
Leeching είναι όταν είστε στην διαδικασία της λήψης ενός οποιουδήποτε torrent.
Seeding είναι όταν στέλνετε μέρη ενός torrent σε άλλους χρήστες, που τα χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τη δική τους leeching δραστηριότητα.
Εύκολο έτσι;

Seeding / Leeching : Συμβουλές & Επεξηγήσεις

Σε αυτό ακριβώς το κομμάτι του οδηγού δείξτε όλη σας την προσοχή.

Πρώτα να υποθέσω ότι σας ενδιαφέρει να πάρετε μια "ανάσα", δηλαδή κάτι που να σας δίνει σιγουριά για να κατεβάζετε και να μην "ανησυχείτε" για τη συνολική αναλογία (ratio). Αν προσπαθήσετε να αποκτήσετε αυτή τη σιγουριά, στην αρχή δεν θα μπορείτε να κατεβάσετε αμέσως ότι θέλετε. Θα πρέπει να αποφασίσετε σοφά τι θα κατεβάσετε. Το καλύτερο είναι να κατεβάσετε ένα αρχείο που έχει λίγους seeders και πολλούς leechers και να το αφήσετε να ανεβαίνει συνεχώς. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε όμως ότι ακόμα και αν αποκτήσετε την σιγουριά ενός καλού ratio, θα πρέπει συνεχώς να ανεβάζετε κάθε αρχείο που κατεβάζετε σε αναλογία 1:1.

Το Seeding είναι η πιο σημαντική πτυχή της ενασχόλησης μας με τα torrents σε όλους τους Ιδιωτικούς (Private) Trackers. Κρατώντας μια αναλογία 1:1 (συνήθως) είναι για μερικούς το πιο δύσκολο πράγμα που μπορούν να κάνουν. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να πάρει κανείς μια αναλογία 1:1 είναι να μοιράσει....μοιράσει....μοιράσει....τα αρχεία του επιδέξια. Πολλοί δεν δίνουν προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες και μόλις δούν ένα καλό torrent με εντυπωσιακό αριθμό σε seeders μπαίνουν στο swarm το κατεβάζουν αμέσως και αυτό με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγεί στην διαγραφή τους από τον tracker λόγω συχνής μη τηρούμενης αναλογίας ratio. Δεν κοιτούν πόσους leechers έχει αυτό το αρχείο, με τι ταχύτητες διαμοιράζεται από τους seeders, αν υπάρχουν seedboxes, πόσο καιρό είναι το αρχείο ενεργό, εάν είναι connectable οι ίδιοι και πολλά άλλα. Εδώ θα ασχοληθούμε μόνο με ότι έχει να κάνει με την αναλογία upload/download το γνωστό μας ratio, καθώς τα υπόλοιπα που ανέφερα υπάρχουν σε οδηγούς αναλυτικότατους στο Forum.

Η εξυπνάδα πίσω από τον διαμοιρασμό "seeding" είναι ακριβώς αυτό. Για να το θέσω πιο απλά, θέλετε να συμμετέχετε σε ένα "ωραίο" και "δημοφιλή" torrent. Ένα δημοφιλές torrent, κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας του είναι συνήθως γεμάτο με leechers. Αυτό το δημοφιλή torrent μπορεί να παραμείνει δημοφιλής για μέρες ακόμη, ανάλογα με τον tracker. Εάν ρυθμίσετε τη σύνδεση σας και την ταχύτητα του upload σας να έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από το download, τότε θα πάρετε εύκολα παραπάνω αναλογία από 1:1, και πολλές φορές με αξιοπρεπή ταχύτητα για την Ελλάδα θα έχετε μια πολύ ωραία σχέση, πολύ πέρα ​​από τις 1:1 απαιτήσεις.
Τώρα όλα αρχίζουν να αποκτούν νόημα έτσι;
Τα δημοφιλή torrents θα έχουν περισσότερους leechers και αν υπάρχουν αρκετοί αυτό σημαίνει ότι πολλοί θα κατεβάσουν από εσάς. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Σημειώστε όμως ότι θα πρέπει να γνωρίζετε για πόσο καιρό το torrent θα είναι "δημοφιλές". Αυτό που φαίνεται απλά καλό, σε μία ώρα μπορεί να είναι φοβερό και με μεγάλη ζήτηση. Έτσι, είναι καλύτερο να δούμε ποια είναι η ημερομηνία και η ώρα τοποθέτησης του στον tracker.

Σημείωση :
Ένας άλλος τρόπος για να επιτευχθεί μια συνολική (γενική) αναλογία 1:1, είναι να κατεβάσετε ένα "freeleech" golden torrent. Σε αυτά, τα αγαπημένα σε όλους μας torrents, δεν μετράει το κατέβασμα παρά μόνο το ανέβασμα. Οι ίδιοι παραπάνω κανόνες ισχύουν, αν θέλετε να πάρετε μια καλή αναλογία ratio. Κάποιοι θα έχετε προσέξει ήδη ότι έχουν ποσοστά πολύ πέρα ​​από 1:1 ή 1.00 Αυτοί οι χρήστες είτε κάνουν σε όλα τα αρχεία τους overseeding (υπερδιαμοιρασμό) ή έχουν μεγαλύτερη αναλογία σε upload παρά σε download. Δηλαδή π.χ. 100GB upload και download 20 GB ή 280GB upload και download 40GB. Όλοι οι Ιδιωτικοί (Private) Trackers προσφέρουν freeleech torrents για να βοηθήσουν τους χρήστες τους και να κάνουν δημοφιλή ένα μεγάλο αρχείο. Προσέξτε όμως. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μοιράσετε το freeleech αρχείο πίσω, κινδυνεύετε να χρεωθείτε έως και το διπλάσιο λόγο Download απ΄ ότι είναι το αρχικό αρχείο, καθώς και warning (προειδοποίηση). Με πολλαπλά warnings θα βρεθείτε εκτός tracker.

Μερικές ακόμα πληροφορίες.

Πρώτον, ορισμένοι Ιδιωτικοί (private) trackers, προσφέρουν "δώρα", με τα οποία κερδίζετε πόντους και με τους οποίους μπορείτε να τους μετατρέψετε σε GB upload για να χαρίσετε στον εαυτό σας μία καλή αναλογία ratio. Τα μπόνους συνήθως κερδίζονται από το seeding. Ο αριθμός τους και οι τρόποι απόκτησης τους ποικίλλει από tracker σε tracker. O MyToG.net προσφέρει αρκετούς πόντους ώς δώρο σε διάφορες ενέργειες των χρηστών του tracker. Ελέγξτε τις συχνές ερωτήσεις (FAQ) στο φόρουμ ή και στον λογαριασμό σας στον tracker (My Bonus), για να μάθετε περισσότερα με τους τρόπους απόκτησης τους. Τέλος με τους πόντους μπορείτε να φτιάξετε την αναλογία σας "Ratio Fix" σε ένα συγκεκριμμένο torrent που κατεβάσατε.

Δεύτερον, μπορείτε να κάνετε δωρεά "Donate" στον αγαπημένο σας tracker, όπου με λίγα χρήματα κερδίζετε αρκετό ποσοστό upload που θα προστεθεί στον λογαριασμό σας, καθώς και άλλα δώρα. Έτσι βοηθάτε τον tracker να συνεχίσει να υπάρχει, να καλύψει τα έξοδα του hosting και τέλος βελτιώνετε την αναλογία ratio του λογαριασμού σας. Ελέγξτε τη σελίδα "δωρεές" VIP του tracker για να μάθετε περισσότερα.

Επισκόπηση

Αυτή η αναλυτική εισαγωγή για αρχάριους στους Private Trackers είναι μόνο η αρχή για όλους εκείνους που θέλουν να μαθουν γρήγορα τι κρύβεται πίσω από τη λέξη "Private Tracker". Το διάβασμα και η επιμονή θα σας δείξουν τον δρόμο. Μην τα περιμένετε όλα έτοιμα. Ελπίζω να βρείτε χρήσιμο αυτόν τον οδηγό. Τυχόν προτάσεις για τη βελτίωση αυτού του οδηγού θα ήταν ευπρόσδεκτες. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More