Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Πώς ακριβώς λειτουργούν οι Trackers?Tips & Tricks.

 Ο πιο απλός τρόπος για να κατεβάσουμε τα αρχεία που θέλουμε είναι μέσω Torrents και κατ'επέκταση μέσω των ενημερωτικών ιστοσελίδων που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς το λόγο.
 Αλλά πως ακριβώς λειτουργούν τα Torrent Sites ή αλλιώς Trackers ,και με ποιό τρόπο θα μπορέσουμε να βελτιστοποιήσουμε τα κατεβάσματά μας?


 



 Όλα ξεκινάνε με τη δημιουργία ενός αρχείου .torrent. Ένας φάκελος ουσιαστικά, στον οποίο και περιλαμβάνονται οι πληροφορίες,  για το μέγεθος και το όνομα κάποιου άλλου αρχείου (αυτό που ανεβάζουμε) το μέγεθος διαφόρων κομματιών που εμπεριέχονται σε αυτό, έναν κωδικό για κάθε ένα από  αυτά και τέλος τη διεύθυνση του τράκερ (tsibato.info,MyTog.Net,Blue-White GT κ.α.) που θα το διαχειρίζεται αυτό.


  Το μικρό .torrent αρχείο αντιπροσωπεύει ουσιαστικά, ένα άλλο μεγαλύτερο οποιασδήποτε μορφής, όπως βίντεο - μουσική - πρόγραμμα κ.λ.π και δημοσιεύεται σε κάποιον server - tracker, ώστε να γίνεται πλέον διαθέσιμο από αυτόν που το ανεβάζει (τον αρχικό uploader δηλαδή) προς τους Leechers.


  Στη συνέχεια το αρχείο αυτό ξεκινά να διαμερίζεται σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να επιτευχθεί έτσι ταχύτερο κατέβασμα. Όταν λοιπόν ένας χρήστης Leecher αρχικά, κατεβάσει το .torrent του αρχείου από τον server-tracker τον αναγνωρίζει μέσω αυτού και εντοπίζει τους ενεργούς σίντερ που έχουν όλο το αρχείο ή κομμάτια του μόνο και ξεκινά να κατεβάζει από αυτούς.


  Ταυτόχρονα όμως με τη λήψη που κάνει, πραγματοποιεί και την αποστολή σε άλλους χρήστες, τα κομμάτια που έχει ήδη αποκτήσει. Έτσι επιτυγχάνεται η ταχύτερη διανομή του αρχείου, μιας και δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ταχύτητα μετάδοσης του αρχικού σίντερ, αλλά στην συνολική ταχύτητα μετάδοσης όλων των εμπλεκόμενων χρηστών. Φυσικά όποιος χρήστης ολοκληρώσει το κατέβασμα του αρχείου, αυτόματα από leecher μετατρέπεται σε seeder και αρχίζει με τη σειρά του τη διαδικασία αυτή.


  Ένας tracker λοιπόν, μοναδική και αποκλειστική ευθύνη έχει, να κρατάει τα αρχεία .torrent και να συνδέει απλά, αυτούς που τα κατέχουν και αυτούς που τα λαμβάνουν μεταξύ τους.


  Προσπάθησα να τα περιγράψω όσο μπορούσα απλά και κατανοητά χωρίς πολύπλοκες ορολογίες. Ελπίζω να τα κατάφερα.





********************************************************************************




 Tracker (τράκερ):
Ο κεντρικός υπολογιστής που συντονίζει τη δράση των χρηστών και καταγράφει τον όγκο δεδομένων που ανεβοκατεβάζουν οι χρήστες. Λέγοντας tracker επίσης αναφερόμαστε στη σελίδα του site.


 Ratio (ράσιο):
Ο λόγος του όγκου των ανεβασμένων δεδομένων προς τον όγκο των κατεβασμένων.


 Seeders (σίντερς):
Οι χρήστες που έχουν και μοιράζονται ολόκληρο το αρχείο (το 100%).


 Leechers (λίτσερς):
Οι χρήστες που τώρα κατεβάζουν το αρχείο και άρα έχουν και μοιράζονται ένα μέρος του αρχείου μόνο. Όταν κάποιος leecher κατεβάσει ολόκληρο το αρχείο γίνεται seeder.

  Peers: Το σύνολο των seeders και leechers.


 Client: Είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε για να ανεβάζουμε - κατεβάζουμε torrents.


 Uploaders: Οι χρήστες που έχουν το δικαίωμα να ανεβάζουν στον tracker δικά τους torrents.


 Snatched: Σας δείχνει πόσες φορές έχει κατέβει ένα αρχείο, πόσοι χρήστες το έχουν κατεβάσει δηλαδή.


 Snatch list: η λίστα με τα αρχεία που έχουμε κατεβάσει.


 Torrents: Torrents αποκαλούμε γενικά τα αρχεία στον tracker, γράφοντας όμως (.torrent) εννοούμε το μικρό αρχειάκι που κατεβάζουμε από τον tracker προκειμένου να συνδεθούμε με τους άλλους χρήστες και να κατεβάσουμε το πραγματικό αρχείο.


 Connectable: Connectable σημαινει οτι το modem - router μας μπορεί να δεχτεί συνδέσεις από άλλους


  Users: που κατεβάζουν - ανεβάζουν το ίδιο αρχείο.


 Bonus:To σύστημα των Bonus αλλάζει σε κάθε tracker αλλά υπάρχει σχεδόν σε όλους.Συνήθως για κάθε μία ώρα που κάνετε seed ο tracker σας επιβραβεύει με ένα πόντο.Επίσης bonus points μπορείτε να πάρετε και όταν κάνετε κάποιο upload και γενικά με διάφορους τρόπους Αυτό ισχύει και για τα torrents στα οποία δεν υπάρχει κανένας leecher! Μόλις μαζέψετε αρκετά bonus points μπορείτε να τα εξαργυρώσετε με διάφορους τρόπους ανάλογα με τον Tracker.


  Invites: Προσκλήσεις για να τις δώσετε στους φίλους σας.
 

  Freeleech: Στο  Freeleech δεν χρεώνεται καθόλου το download αλλά μόνο το upload που κάνουμε.




********************************************************************************




  Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ταχύτητα του download σας: Όταν αρχίζετε να κατεβάζετε ένα καινούριο torrent δεν έχετε τίποτα για να προσφέρετε στους άλλους peers και θα τείνουν να σας αγνοήσουν. Αυτό καθιστά τις λήψεις  σας αργές, ειδικά αν τα torrentς  που συνδέεστε περιλαμβάνουν λίγους ή καθόλου seeders.

Μην κατεβάζετε αμέσως τα νέα torrents ειδικά αν δίνει μόνο ένας, όσο ποιο πολλοί τραβάτε τόσο ποιο αργά θα πάρετε.

Περιορίστε την ταχύτητα upload σας.

Περιορίστε τον αριθμό των ταυτόχρονων συνδέσεων και των uploads.

Δώστε του όσο χρόνο χρειαστεί.



Μην κατεβάζετε αμέσως τα νέα torrents.
 
Ειδικότερα, μην το κάνετε εάν έχετε αργή σύνδεση. Οι καλύτερες ταχύτητες θα επιτευχθούν λίγο αργότερα, όταν το SLR του torrent, θα ανέβει. (Το μειονέκτημα είναι ότι δεν θα μπορέσετε να το seedάρετε πολύ. Εξαρτάται από σας να ισορροπήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού).

Περιορίστε την ταχύτητα upload σας.

Η ταχύτητα upload έχει επιπτώσεις στην ταχύτητα download με δύο τρόπους ουσιαστικά: Οι BitTorrent peers (συνδέσεις μεταξύ χρηστών) προσπαθούν να ευνοήσουν εκείνους τους χρήστες που κάνουν upload σε αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο A και ο B χρήστες κατεβάζουν το ίδιο torrent και ο A στέλνει στοιχεία στον B με μεγάλη ταχύτητα τότε ο B θα προσπαθήσει να ανταποδώσει. Οπότε οι μεγάλες ταχύτητες upload οδηγούν σε μεγάλες ταχύτητες download.

Λόγω των τρόπου λειτουργίας των TCP, όταν ο A παίρνει κάτι από τον B πρέπει να συνεχίσει να ενημερώνει τον B ότι έλαβε τα στοιχεία που εστάλησαν σε αυτόν. (Αυτά ονομάζονται acknowledgements - ACKs - μηνύματα, κατά κάποιο τρόπο ' το πήρα!'). Εάν ο A αποτύχει να το κάνει αυτό τότε ο B θα σταματήσει να στέλνει στοιχεία και θα περιμένει. Εάν ο A στέλνει με πλήρη ταχύτητα μπορεί να μην του μένει bandwidth για τα ACKs και θα καθυστερούν. Οπότε εξαιτίας αυτού, υπερβολικά υψηλές ταχύτητες upload οδηγούν σε χαμηλές ταχύτητες download.

Η καλύτερη περίπτωση είναι ένας συνδυασμός των δύο. Το upload πρέπει να κρατηθεί όσο το δυνατόν υψηλότερο επιτρέποντας τα ACKs να λαμβάνονται χωρίς καθυστέρηση. Ένας καλός κανόνας είναι να κρατάτε το upload περίπου στο 80% από την ταχύτητα upload που έχετε. Θα πρέπει να ρυθμίσετε κατάλληλα το δικό σας για να βρείτε πως λειτουργεί καλύτερα για σας. (Θυμηθείτε ότι κρατώντας υψηλό το upload έχετε πρόσθετο όφελος με το ratio σας.)

Εάν έχετε περισσότερους από έναν client είναι η συνολική ταχύτητα upload που πρέπει να υπολογίσετε. Μερικοί clients (π.χ. ο Azureus) περιορίζει την ταχύτητα upload, άλλοι (π.χ. ο Shad0w's) το κάνει ανά torrent. Γνωρίστε τον client σας. Το ίδιο ισχύει εάν χρησιμοποιείτε τη σύνδεσή σας για οτιδήποτε άλλο (π.χ. σερφάρισμα ή ftp), πάντα να σκέφτεστε τη συνολική ταχύτητα upload.


Περιορίστε τον αριθμό των ταυτόχρονων συνδέσεων.


Μερικά λειτουργικά συστήματα (όπως τα Windows 9x) δεν λειτουργούν καλά με πολλές συνδέσεις, και μπορεί ακόμη και να crash-άρουν. Επίσης μερικοί routers (ιδιαίτερα όταν τρέχουν πίσω από NAT ή/και firewall με τις κρατικές υπηρεσίες επιθεώρησης) γίνονται αργοί ή crash-άρουν όταν έχουν να κάνουν με τόσες πολλές συνδέσεις. Δεν υπάρχει καμία σταθερή τιμή για αυτό, μπορείτε να προσπαθήσετε 60 ή 100 και να πειραματιστείτε με τον αριθμό. Σημειώστε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι πρόσθετοι, εάν έχετε δύο clients να τρέχουν, τα νούμερα προστίθενται.


Περιορίστε τον αριθμό των ταυτόχρονων uploads.


Δεν είναι το ίδιο με το προηγούμενο; Όχι. Οι συνδέσεις περιορίζουν τον αριθμό των peers που ο client σας επικοινωνεί ή/και λαμβάνει από αυτούς. Το upload περιορίζει τον αριθμό των peers που ο client σας στέλνει σε αυτούς. Ο ιδανικός αριθμός είναι χαρακτηριστικά πολύ χαμηλότερος από τον αριθμό συνδέσεων, και εξαρτάται ιδιαίτερα από την σύνδεσή που έχετε.


Απλά δώστε του λίγο χρόνο.


Όπως εξηγείται πιο πάνω οι peers (χρήστες-συνδέσεις μεταξύ χρηστών) ευνοούν άλλους peers που στέλνουν σε αυτούς. Όταν αρχίζετε να κατεβάζετε ένα καινούριο torrent δεν έχετε τίποτα για να προσφέρετε στους άλλους peers και θα τείνουν να σας αγνοήσουν. Αυτό καθιστά τις ενάρξεις αργές, ειδικότερα εάν, κατά τύχη, οι peers που συνδέεστε περιλαμβάνουν λίγους ή καθόλου seeders. Η ταχύτητα download πρέπει να αυξηθεί μόλις έχετε μερικά κομμάτια να μοιράσετε.






********************************************************************************





Γιατί είναι το σερφάρισμα μου τόσο αργό ενώ κατεβάζω;


Η ταχύτητά του download σας είναι πάντα πεπερασμένη. Εάν έχετε μία σύνδεση σε ένα γρήγορο torrent είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει το download σας, και το σερφάρισμα σας θα υποφέρει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το NetLimiter για να ορίσετε το ποσοστό upload/download. Το σερφάρισμα χρησιμοποιήθηκε σαν παράδειγμα, το ίδιο θα ίσχυε για gaming, IMing, κ.α....



Πώς μπορώ να συνεχίσω το κατέβασμα κάποιου torrent που είχε σταματήσει πριν ολοκληρωθεί ή να το ξαναμοιράσω; Κατεβάστε το αρχείο .torrent ξανά. Όταν ο client, σας ζητήσει τοποθεσία, επιλέξτε τη θέση από το αρχείο που υπάρχει ήδη και θα συνεχίσει κανονικά το κατέβασμα - ανέβασμα του torrent κάνοντας πρώτα έναν έλεγχο hash δίχως να σας χρεώνει ξανά.



Γιατί μερικές φορές το κατέβασμα σταματάει στο 99%;Όσα περισσότερα κομμάτια έχει ένα torrent, τόσο δυσκολότερο γίνεται να βρείτε χρήστες που έχουν τα κομμάτια αυτά που λείπουν σε εσάς. Γι' αυτό μερικές φορές καθυστερεί ή ακόμα και σταματάει εντελώς η λήψη, ενώ ουσιαστικά λείπει μόνο ένα μικρό ποσοστό. Κάντε υπομονή και αργά ή γρήγορα, θα πάρετε και τα υπόλοιπα κομμάτια ώστε να έχετε το torrent πλήρες.



Ανέβασα το αρχείο μου κανονικά αλλά αυτό δεν κάνει seed:Κατεβάστε το αρχείο .torrent που ανεβάσατε από τον tracker ώστε να γίνει αντικατάσταση στον client και να μπορέσει να το seedάρει αυτό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More