Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Whyrar / Γιατί Rar & Περί Scene Release

Γιατί σε RAR;
Rar-hub, μόνο rar , τα rar είναι τα καλύτερα, διαμοιράζομαι μόνο rar κτλπ κτλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν κάποιος μιλάει για "RAR", αναφέρετε σε original-releases.

1. Τι είναι το original-release;
2. Πως μοιάζει ένα original-release;
3. Τι τρέχει με τα παράξενα ονόματα των φακέλων;
4. Πως δεν θα πρέπει να είναι ένα original-release;
5. Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα των original-releases;
6. Πως χρησιμοποιώ ένα original-release;
7. Πως παρακολουθώ τα πιο πρόσφατα releases;
8. Δεν έχω χώρο και για τα αρχεία RAR και για τα αποσυμπιεσμένα αρχεία!
9. Εντάξει, τότε θα αρχίσω να κάνω rar όλα μου τα αρχεία!;


Τι είναι ένα original release;

Τα Original-releases είναι αρχειοθετημένα rip ταινιών, προγραμμάτων, παιχνιδιών και μουσικής , όλα διαμοιρασμένα απο οργανισμούς και ομάδες ειδικευμένες στο να δημιουργούν τέτοια releases, αυτά ονομάζονται releasegroups. Ένα παράδειγμα απο αυτά είναι οι DEViANCE , ViTE , LOL , RNS. Το πλεονέκτημα στο να κατεβάζεις τέτοια releases είναι πως ξέρεις ακριβώς τι παίρνεις αντί να κατεβάζεις ένα .avi-αρχείο που μπορεί-να-το-έφτιαξε-κάποιος-που-δεν-ξέρει-τι-του-γίνεται. Επιπλέον, όλα τα release-groups ακολουθούν ένα κοινό σύνολο κανόνων που απο κοινού δημιούργησαν - κανόνες που συμβάλουν στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των releases!



Πως μοιάζει ένα original-release;

Ο τρόπος με τον οποίο ένα release φτιάχνεται μερικές φορές εξαρτάται απο την «κατηγορία» στην οποία ανήκει. Κοινό, για όλα τα releases εκτός της μουσικής, είναι οτι το rip(π.χ το παιχνίδι, το πρόγραμμα, η ταινία κτλπ) είναι πάντα αρχειοθετημένο σε ένα αριθμό απο RAR-αρχεία. Αυτό γίνεται για να διευκολυνθεί η πραγματική λήψη του release, και μερικές φορές οφείλεται και στην παράδοση.


Παρακάτω υπάρχουν μερικά παραδείγματα από διαφορετικού τύπου releases...

Κοινές κατηγορίες είναι οι : TV, DIVX, VCD, SVCD, APPS, 0DAY, GAMES, XBOX, PS2, DVDR, MP3, MVID
Μερικά τυπικά releases:


Μία ταινία / ένα τηλεοπτικό επεισόδιο απο σειρα:
Grease.1978.DVDRip.XviD-aNBc/ (ο κύριος κατάλογος)

Περιεχόμενο:
Sample/ (κατάλογος για ένα μικρό έλεγχο)
Subs/ (μερικές φορές συμπεριλαμβάνονται και υπότιτλοι)
Covers/ (μερικές φορές υπάρχει ένας κατάλογος με εξώφυλλα, σπάνια βέβαια)
.nfo (πληροφορίες σχετικά με το release, γενικά και τεχνικά)
.sfv (checksums για τα rar αρχεία)
x αριθμός απο rar αρχεία



Το παραπάνω παράδειγμα είναι απο μία xvid-ταινία που τα αρχεία-RAR περιέχουν μέσα τους ένα κανονικό .avi-αρχείο.Αντιθέτως, αν είχαν μία ταινία μέσα SVCD ή VCD , τα αρχεία RAR θα περιείχαν ένα εικονικό δίσκο cd - πιθανώς με το επίθεμα .bin/cue.





Ένα παιχνίδι :
TOTAL.CLUB.MANAGER.2004-DEViANCE ή Midnight_Race_Club-iMMERSiON

Περιεχόμενο:
.nfo
.sfv
x αριθμός απο rar αρχεία

Το ίδιο πράγμα και για τα Apps.





Ένα MP3-release:
VA_-_Clubmaster_Vol.1-2CD-2003-MOD (main directory)

Περιεχόμενο:
.nfo
.sfv
.m3u (λίστα αναπαραγωγής με όλα τα τραγούδια)
x αριθμός απο MP3-αρχεία(μη συμπιεσμένα)
Μερικές φορές εξώφυλλα





Ένα mvid-release, (μουσικό video):
Cypress_Hill-Insane_In_The_Brain-Vood2003-SVCD-2003-UVZ

Περιεχόμενο:
.nfo
.sfv
.mpg ή .m2v για το πραγματικό αρχείο-video (μη συμπιεσμένο)





Ένα 0day-release:
(εφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν αμέσως, χωρίς εγγραφή/mounting)
Ahead.Nero.Burning.ROM.v6.6.0.3.Ultra.Edition.Incl.Keygen.WORKING-ORiON or FlashFXP.v3.15.Build.1054.Beta.SCENE.EDITION.WinALL-Pandora


Περιεχόμενο:
.nfo
file_id.diz
x αριθμός απο zip-αρχεία(με rar αρχεία μέσα)

Αυτό είναι το παλαιότερο πρότυπο (απο τα 80s) και είναι ακόμα ευρέως χρησιμοποιούμενο (σε ένα αριθμό απο releases). Τα releases πάντα αποτελούνται απο ZIP-αρχεία και ΠΟΤΕ απο rar- ή ace-αρχεία! Λόγο της παλαιότητας του προτύπου, τα sfv-αρχεία λείπουν. Το μόνο πράγμα που ελέγχετε είναι ο αριθμός των αρχείων κοιτάζοντας στο ειδικό τμήμα του αρχείου file_id.diz όπου εκεί γράφετε ο αριθμός των αρχείων ( το τμήμα μοιάζει κάπως έτσι: [xx/xx]).





Τα ίδια πρότυπα με τα απο πάνω ισχύουν και για τις παρακάτω περιπτώσεις:

EBOOK - (Oreilly.Learning.C.Sharp.eBook-LiB)
PDA - (GPS.Tuner.v3.5f.ARM.PPC.Cracked-RCAPDA)
GBA - (Harry_Potter_And_The_Sorcerers_Stone_USA_GBC-MNC)
GAMERiPS - (Sid_Meiers_Pirates-DVN)





Όταν αναφερόμαστε σε ένα release απο παιχνίδι-,πρόγραμμα- ή SVCD- το περιεχόμενο απο τα RAR-αρχεία θα είναι ένα εικονικό cd με την ταινία, το πρόγραμμα ή το παιχνίδι μέσα σε αυτό. Αυτό είναι ένας καθρέφτης του πλήρους δίσκου cd και μπορεί να καεί πχ με το Nero ή να γίνει mount με το  daemon tools.

Στα release υπάρχει επίσης ένα SFV- και ένα NFO-αρχείο. To αρχείο-SVF περιέχει τα checksums για τα αρχεία-RAR  που  δείχνει απο τι αποτελείται το release ( το checksum είναι το άθροισμα απο τα σύμβόλα που αποτελείται το αρχείο ). Όλα αυτά σημαίνουν πως εσύ, με τη βοήθεια των αρχείων checksum, μπορείς να ελέγξεις αν έχεις κατεβάσει ένα σωστό release χωρίς tranfererrors κτλπ, aka «sfv-check». Στο αρχείο-NFO θα βρεις πληροφορίες για το release, για παράδειγμα το format της ταινίας, σε τι χρησιμεύει το πρόγραμμα ή ακόμα και πως να περάσεις το crack στο παιχνίδι. Το αρχείο-NFO είναι ένα απλό κείμενο που μπορεί να ανοιχθεί με το σημειωματάριο -  κατα προτίμηση με γραμματοσειρά Terminal. Είναι δυνατό να συνδέσεις τα αρχεία-nfo με ένα nfo-viewer , για παράδειγμα τον  DIZzy



Τι τρέχει με τα παράξενα ονόματα των φακέλων;

Στους κανόνες που ανέφερα προηγουμένως υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για το πως θα ονομάζεται το κάθε είδος release.Αυτό γίνεται έτσι ώστε όλες οι απαραίτητες πληροφορίες να συμπεριλαμβάνονται στα releases. Η ομοιομορφία δημιουργεί ένα σαφή  χαρακτηριστικό - φανταστείτε αν όλα τα groups είχαν το δικό τους τρόπο ονοματοδοσίας των releases. Αυτό γίνεται επίσης για να εξασφαλίσουμε το διαμοιρασμό του release σε διάφορες πλατφόρμες. Μερικές απο τις πλατφόρμες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ειδικούς-χαρακτήρες όπως το ε,δ,φ ή τα κενά. Για να αποφύγουμε το ρίσκο του σφάλματος μόνο ένα ορισμένο εύρος απο σύμβολα επιτρέπεται.




Πως ΔΕΝ θα πρέπει να δείχνει ένα original-release ;

- Όχι σε μετονομασμένα ονόματα φακέλων! "[DVD] - Grease (1978)".
- Να ΜΗΝ λείπουν τα αρχεία .nfo ή/και .sfv (ή οποιοδήποτε άλλο είδος αρχείων που είχαν αναφερθεί παραπάνω).
- Φυσικά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ΟΛΑ τα .rar αρχεία.
- Και τελευταίο, αλλά αν μη τι άλλο σημαντικό, το Sample ΠΡΕΠΕΙ να συμπεριλαβάνεται.Όλα τα releases ταινιών και σειρών πρέπει να συμπεριλαμβάνουν ένα sample.Αν συναντήσετε ένα release που λείπουν αυτά τα αρχεία, το sample θα έχει χαθεί στην πορεία μέχρι να φτάσει σε εσάς! Ρωτήστε άλλους για βοήθεια μήπως και το βρείτε  .


Παράξενα είδη αρχείων και φακέλων τα οποία καλό θα ήταν να αφαιρεθούν :

"100%completed@700mb_by_someone"
.debug, .raceinfo, .missing, .checked, .message, .ioFTPd, raidenFTPd.acl

Αυτά είναι κατάλογοι και αρχεία τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την μεταφορά των releases. Δεν έχουν καμία αξία και πρέπει να αφαιρεθούν!


Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα των original-releases ;

- Επειδή τα releases συνίστανται από πολλά μικρά κομμάτια, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα χρειαστεί να κατεβάσετε πάλι ολόκληρο το release αν κάτι πάει λάθος στην μεταφορά και ένα αρχείο γίνει corrupted.
- Μπορείτε να ελέγξετε αν κατέβηκαν όλα τα αρχεία σωστά απλά τσεκάροντας ότι το αρχείο .sfv βγαίνει σωστό.Άρα θα μπορείτε πάντα να ξέρετε εάν έχετε ένα release ολόκληρο και uncorrupted από αυτό που κατεβάσατε.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε ακριβώς τα ίδια αρχεία στον υπολογιστή σας, όταν κατεβάσετε και αποσυμπιέσετε το release, όπως το πρόσωπο που πρωτο-έκανε το rip της ταινίας και δημιούργησε το συγκεκριμένο release.Αυτό είναι προτιμότερο από το να κατεβάσετε το αρχείο ήδη αποσυμπιεσμένo, μιας και μπορεί να έχει μεταφερθεί ήδη εκατοντάδες φορές από έναν χρήστη σε έναν άλλον και όπου μπορεί να υπάρχει μία μεγάλη περίπτωση να έχουμε σφάλματα κατά την μεταφορά.Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το αρχείο δεν θα λειτουργεί, αλλά μπορει να οδηγήσει σε αποκλίσεις χρωμάτων ή σε παγωμένα καρέ.

- Μπορείτε να κατεβάσετε από πολλαπλές πηγές ταυτόχρονα - εξασφαλίζοντας άνεση και την μεγιστοποίηση της ταχύτητας λήψης σας.
- Έχουμε έναν τυποποιημένο τρόπο για το sharing. Από τον οποίο οφελείται σε μεγάλο βαθμό το DC.Με την πάροδο του χρόνου θα μάθετε να ανγνωρίζετε ένα σωστό και καλό release  και να γλιτώσετε από τα ενοχλητικά και προβληματικά κακώς δημιουργημένων releases από ερασιτέχνες.


Πως χρησιμοποιώ ένα original-release ;

Πρώτα απ'όλα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα τα αρχεία .rar είναι ανέπαφα.Ακόμα και αν έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία να το τσεκάρετε στο DC++, είναι επίσης μια καλή  ιδέα να έχετε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για το σκοπό αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το DC++ δεν είναι πάντα τόσο αξιόπιστο. Υπάρχουν πολυάριθμα πργράμματα για να τσεκάρετε το .sfv, συνιστάται το hkSFV διότι είναι και γρήγορο και αξιόπιστο με πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όταν έχετε εγκαταστήσει πρόγραμμα για το .sfv, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε διπλό κλικ πάνω σε ένα .sfv αρχείο για να ελέγξει το release. Το hkSFV έχει επίσης την ικανότητα να διαλέξουμε έναν φάκελο και να ελέγξει όλα τα releases που μπορεί να υπάρχουν στον φάκελο.

Όταν κατέβουν όλα τα αρχεία .rar είμαστε έτοιμοι να τα αποσυμπιέσουμε.Αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει με προγράμματα συμπίεσης όπως το winRAR. Κάνετε διπλό κλικ και ανοίγετε το πρώτο αρχείο .rar, πατάμε αποσυμπίεση από τις επιλογές και τότε το πρόγραμμα μόνο του θα αποσυμπιέσει τα υπόλοιπα .rar. Το πρώτο αρχείο συνήθως τελειώνει με τις λέξεις .rar ή part01.rar όταν όλα τα αρχεία έχουν την κατάληξη .rar, μπορούν επίσης να λήγουν σε .001 αλλά αυτό εξαρτάται από το πως τα αρχεία είχαν ονομαστεί από την αρχή.

Για να εξασφαλιστεί μια καλή προσφορά από original-releases, οπότε είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τα releases ανέγκιχτα από την στιγμή που τα κατεβάσαμε. Με τον τρόπο αυτό οι άλλοι θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα ενός original-release. Αυτό σημαίνει ότι μοιραζόμαστε μόνο ολοκληρωμένα-εντελώς άθικτα releases. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι αποσυμπιεσμένα ή να έχει αλλαχθει το όνομα του release. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να τσεκάρετε μέσω των .sfv τα releases πριν τα μοιραστείτε και έτσι θα αποφεχθεί ο διαμοιρασμός corrupted releases. Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει ένας τρόπος στο DC++ για να ενεργοποιήσετε και να γίνει αυτόματα ένα sfv-check το οποίο θα εκτελείται κατά την διάρκεια των downloads. Η επιλογή αυτή βρίσκεται στις ρυθμίσεις στην καρτέλα advanced και λέγεται "Enable automatic sfv checking".



Πως παρακολουθώ τα πιο πρόσφατα releases;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια ειδικά sites στο internet τα οποία
αρχειοθετούν πληροφορίες για τα τελευταία releases. Παραδείγματος χάρη το www.nforce.nl το οποίο είναι και το πιο δημοφιλές αυτή τη στιγμή. Στο nforce θα βρείτε το οτιδήποτε για
τα πάντα, από ταινίες και σειρές μέχρι παιχνίδια για pc και xbox.
Το www.vcdquality.com είναι ένα ακόμα site στο οποίο
έχετε την δυνατοτητα να διαβαθμίσετε τα releases και να βρείτε πιο εύκολα
αυτό που ψάχνετε. Ακόμα και το παλιό αλλά καλό www.theisonews.com αποτελεί μια επιλογή!

Γνωστά site αρχειοθέτησης

www.nforce.nl
www.vcdquality.com
www.theisonews.com
www.swedupe.com

Σουηδικά Releases

www.swecheck.net
www.swenews.info

Τα mp3s βρίσκονται εδώ

www.grokmusiq.com
www.mp3hq.net

Apps (σχετικά με το xbox) είναι διαθέσιμα στο:

www.xbins.org

Console-games:

www.console-news.org

Δεν έχω χώρο και για τα αρχεία RAR και για τα αποσυμπιεσμένα αρχεία!

Αυτό είναι ένα παράπονο που εκφράζεται συχνά σε συζητήσεις που αφορού τα αρχεία .rar. Η απλή λύση προφανώς είναι να μην κρατάτε και τα συμπιεσμένα και τα αποσυμπιεσμένα αρχεία. Αποθηκεύστε όλα σας τα releases σε συμπιεσμένη μορφή σε ένα σκληρό δίσκο. Όταν θελήσετε να δείτε μια ταινία απλά αποσυμπιέστε σε ένα προσωρινό φάκελο, δείτε την και διαγράψτε την. Η αποσυμπίεση κρατάει περίπου 3 λεπτά και έχει περισσότερα πλεονεκτήματα το να κατεβάζεται και να μοιραζόσαστε συμπιεσμένα αρχεία RAR.
Για τις ταινίες μπορείτε να χρησιμποιήσετε έναν ειδικό player που παίζει απευθείας τα video από τα rar αρχεία. Check it here  Dziobas Rar Player


Εντάξει, τότε θα αρχίσω να κάνω rar όλα μου τα αρχεία!;

ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ KAI ΠΑΛΙ ΟΧΙ. ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ μην επανασυμπιέζετε αποσυμπιεσμένα releases. Εαν έχουν αποσυμπιεστεί πάει και τελείωσε. Δεν μπορείτε να τα επαναφέρετε στην αυθεντική συμπιεσμένη τους μορφή και αυτό δεν αλλάζει. Η σημασία των συμπιεσμένων αρχείων είναι οτι κατεβάζετε τα ΊΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ αρχεία που δημιούργησε το realease group εξ' αρχής. Η επανασυμπίεση δεν επιτρέπεται σε καμια περίπτωση. ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΕΤΣΙ  http://whyrar.omfg.se/wrong.jpg )


Απόδοση στα Ελληνικά: SCG FriendS and Dawndeath
Επιμέλεια: Dawndeath
Διόρθωση: Dawndeath


Να ευχαριστήσω πολύ τους SCG FriendS χωρίς αυτούς δεν θα διαβάζατε τώρα όλο αυτό το κείμενο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More