Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Tribler,ένας νέος Client που φιλοδοξεί να κάνει το BitTorrent ανίκητο...


 Σε μια εποχή που το «οικοσύστημα» του file-sharing προβληματίζεται έντονα από τις καταιγιστικές εξελίξεις, με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας, ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία ισχυρίζονται ότι η απόλυτη λύση είναι το δικό τους «ανίκητο» file-sharing software, που δεν μπορεί να «κλείσει» από καμία κυβέρνηση ή οργανισμό για την καταπολέμηση της πειρατείας.

 Το όνομά του είναι Tribler και δεν πρόκειται για έναν client καινούριο στη σκηνή του BitTorrent, καθώς αναπτύσσεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Σήμερα, ωστόσο, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ…



  Ο Tribler έρχεται σε μία εποχή που η κοινότητα
 του file-sharing είναι ακόμη αναστατωμένη από πρόσφατα περιστατικά, όπως το κλείσιμο του Megaupload από τις αμερικανικές αρχές για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και το εθελοντικό κλείσιμο του BTJunkie. Οι δημιουργοί του διαφημίζουν τον Tribler μ’ ένα ιδιαίτερα «βαρύγδουπο» motto, που, όμως, φαίνεται ότι δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα: λένε ότι ο μόνος τρόπος να «κατεβάσεις ρολά» σ’ αυτόν είναι να «κλείσεις το ίδιο… το Internet!

 Αυτό συμβαίνει, καθώς ο ο Tribler δεν προϋποθέτει την ύπαρξη κανενός torrent site για να βρει ή να κατεβάσει περιεχόμενο. Αντιθετα, βασίζεται στην peer-to-peer επικοινωνία. Σύμφωνα με τον επικεφαλή ερευνητή του project Dr Pouwelse, ο Tribler μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και αν όλα τα υπόλοιπα torrent sites ή οι trackers «κλείσουν». Δεν μπορεί να τον «τερματίσει» κανείς, ούτε να τον μπλοκάρει ούτε να τον λογοκρίνει… Το μόνο που έχουν να κάνουν οι χρήστες είναι να κατεβάσουν το σχετικό software, ώστε να έχουν κατόπιν τη δυνατότητα να μοιράζονται αρχεία μεταξύ τους, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κάποιου «listing site» που θα φιλοξενεί τα αρχεία, όπως συμβαίνει με torrent websites σαν το PirateBay.

 Όπως οι περισσότεροι BitTorrent clients, ο Tribler διαθέτει ένα box αναζήτησης στο πάνω μέρος της εφαρμογής. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της αναζήτησης, που εμφανίζονται όταν οι χρήστες πληκτρολογούν την επιθυμητή «λέξη κλειδί», δεν προέρχονται από ένα κεντρικό σύστημα indexing, αλλά κατευθείαν από τα υπόλοιπα peers.

Download : tribler

Πηγή : Torrent Freak


1 σχόλια:

"που δεν μπορεί να «κλείσει» από καμία κυβέρνηση ή οργανισμό για την καταπολέμηση της πειρατείας."

Να πω φίλε μου ότι δεν πιστεύω κάτι τέτοιο διότι η ιστορία μας έχει δείξει το αντίθετο,θυμήσου τι κάνανε με το limewire αλλά και με άλλα άσχετα με peers t peers όπως το dvd decrypter,από τη στιγμή που πλήττει τα κέρδη τους είναι να μη το βάλουν στο μάτι... μιλάμε για πολύ απληστία!

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More