Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Τι ποιότητα έχει μία ταινία και πως θα το καταλαβαίνουμε από το όνομά της.

 Αρκετοί αρχάριοι Downloaders αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα:Κατεβάζουν αρχεία τα οποία τελικά δεν τους ικανοποιούν.
 Πως μπορούμε,όμως, να αποφύγουμε τα άσκοπα κατεβάσματα?Εύκολα,αρκεί να μάθουμε να διαβάζουμε σωστά...
 Τις περισσότερες φορές ο τίτλος μίας ταινίας ή ενός επεισόδιου μάς παρέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες νομίζουμε. Αρκεί να ξέρουμε να τον διαβάσουμε.

Ταινίες

Παράδειγμα:
Once.Upon.A.Time.DC.2000.iNTERNAL.DVDrip.XViD.AC3-NODLABS.avi

Επεξήγηση:
Τίτλος ταινίας
Έκδοση ταινίας (προαιρετικό)
Έτος κυκλοφορίας της ταινίας (προαιρετικό)
Σημειώσεις του Scene Group (προαιρετικό)
Πηγή (source)
Format
Ποιότητα ήχου ή εικόνας (προαιρετικό)
Scene Group

Δεν έχουν όμως όλα την ίδια βαρύτητα. Ας τα δούμε ένα-ένα από το πιο σημαντικό και σε φθίνουσα σειρά.

Πηγή
Εξηγεί από πού έγινε η εγγραφή. Τα είδη είναι:
CAM
Η εγγραφή έχει γίνει μέσα στον κινηματογράφο με κάμερα. Η ποιότητα της εικόνας είναι κακή ενώ στον ήχο ακούγονται και οι ήχοι που κάνουν οι θεατές.

Telesync (TS)
Η εγγραφή έχει γίνει και πάλι μέσα στον κινηματογράφο αλλά συνήθως με υψηλότερης απόδοσης κάμερα ενώ ο ήχος έχει καταγραφεί από διαφορετική πηγή. Έτσι δεν ακούγονται μέσα στην ταινία οι ήχοι που κάνουν οι θεατές ενώ η ποιότητα της εικόνας παραμένει κακή αν και καλύτερη από την CAM.

Telecine (TC)
Η εγγραφή έχει γίνει απευθείας από το καρούλι. Η ποιότητα της εικόνας κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα ενώ ο ήχος είναι συνήθως στερεοφωνικός. Οι πραγματικές εκδόσεις TC είναι σπάνιες.

Screener (SCR)
Ένα Screener δημιουργείται συνήθως από μία διαφημιστική βιντεοκασέτα η οποία έχει αποσταλεί σε λογοκριτές ή σε κριτικούς. Η ποιότητα είναι συνήθως εφάμιλλη με αυτή ενός εμπορικού VCD, Μερικές φορές ένα μήνυμα copyright εμφανίζεται στην οθόνη, ή η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη για λίγα λεπτά.

Workprint (WP)
Η εγγραφή έχει γίνει συνήθως από το celluloid πριν πάρει η ταινία την τελική της μορφή. Η ποιότητα της εικόνας και του ήχουν είναι αρκετά καλές αλλά μπορεί να λείπουν οπτικά ή ηχητικά εφέ. Μπορεί να κυκλοφορήσουν περισσότερα από ένα WP σε διαφορετικά στάδια επεξεργασίας της ταινίας.

DVD Screener (DVDscr)
Η εγγραφή έχει γίνει από DVD που έχει σταλεί σε κριτικούς. Η ποιότητα εικόνας και ήχου είναι καλύτερη από το απλό SCR, παραμένουν τα μηνύματα Copyright και κάποιες φορές η ταινία δεν είναι στην τελική της μορφή ακόμα. Θεωρείται εφάμιλλο ενός πολύ καλού WP.

Digital Distribution Copy (DDC)/Pay Per View (PPV)
Η εγγραφή έχει γίνει από συνδρομητική υπηρεσία προβολής της ταινίας μέσω Internet και διανέμεται σχεδόν πάντα από trackers. Η ποιότητα της εικόνας μπορεί να είναι ανώτερη ή κατώτερη του DVDscr (ανάλογα με το σήμα και τη συνδρομή του ripper).

R5
Σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί η Πειρατεία στη Ρωσία, τα DVD κυκλοφορούν πρώτα εκεί και μετά στον υπόλοιπο κόσμο. Επειδή είναι μεταγλωττισμένα, χρησιμοποιείται ο ήχος από άλλη πηγή. Η ποιότητα της εικόνας είναι πρακτικά ίδια με του DVDrip αλλά κάποιες φορές παρουσιάζονται προβλήματα στο συγχρονισμό του ήχου.

DVDrip
Η εγγραφή έχει γίνει από ένα DVD ή ένα Laserdisc της ταινίας και η ποιότητα είναι εφάμιλλη της ποιότητας της πηγής.

BluRay rip (BRrip)
Η αρχική εγγραφή έγινε από BluRay disc. Το αρχείο (.mkv) επανακωδικοποιήθηκε ώστε να μειωθεί το μέγεθός του. Η ποιότητα της εικόνας είναι καλύτερη του DVDrip αλλά όχι τόσο καλή όσο η αρχική και η ανάλυση είναι στα 720p. Η ποιότητα του ήχου είναι επίσης υψηλή (AC3).

Bluray Disc rip (BDrip)
Σε αντίθεση με το BRrip η εγγραφή έγινε απευθείας από το Bluray disc αλλά με διαφορετική κωδικοποίηση από αυτή που χρησιμοποιείται στα HD. Η ποιότητα της εικόνας και του ήχου ελάχιστα διαφέρει από το BRrip. Μία ταινία κυκλοφορεί σε μία από τις δύο εκδόσεις και όχι και στις δύο.

Full DVD (DVDR/DVDr)
Η εγγραφή έχει γίνει από το DVD χωρίς να κωδικοποιηθεί το αρχείο. Συνήθως αφαιρούνται κάποια στοιχεία του DVD (όπως το μενού ή κάποια extras). Το μέγεθός του ξεπερνά τα 4GB χωρίς να έχει ουσιαστική διαφορά στην ποιότητα από τα DVDrip.

 
Αναλυτικότερο οδηγό για τους τύπους αρχείων θα βρείτε εδώ

 
 

Έκδοση ταινίας
Συνήθως πρόκειται για επετειακή επανακυκλοφορία της ταινίας και μπορεί να περιέχει διαφορετικές/περισσότερες σκηνές ή να έχουν καλύτερα οπτικά εφέ. Οι πιο γνωστές είναι:
DC: Director's Cut
SE: Special Edition
FC: Final Cut
Unraited: Μη λογοκριμένη έκδοση. Περιέχει περισσότερες σκηνές.


Ποιότητα ήχου ή εικόνας
WS: Widescreen
FS: Fullscreen
AC3: Ανώτερη ποιότητα ήχου (dolby) από τον απλό MP3.


Σημειώσεις του Scene Group
NUKE
Έτσι χαρακτηρίζεται μια ταινία που για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι άρτια (κακός συγχρονισμός εικόνας-ήχου, λάθος κωδικοποίηση κ.α.). Προφανώς αποφεύγουμε να κατεβάσουμε οποιαδήποτε ταινία Nuked.

PROPER/REPACK/RERIP
Από τη στιγμή που μία ταινία χαρακτηρίζεται Nuked ή διαπιστωθούν σοβαρές ατέλειες, κυκλοφορεί ξανά με τον χαρακτηρισμό Proper. Επίσης μπορεί να ονομαστεί Repack (κωδικοποιήθηκε ξανά) ή Rerip (έγινε η εξαγωγή από το DVD ξανά).

REAL PROPER
Κάποιες φορές στην proper έκδοση δεν διορθώθηκαν όλα τα λάθη, κυκλοφορεί για τρίτη φορά με όλα τα προβλήματα διορθωμένα.

INTERNAL
Αυτή η κυκλοφορία προοριζόταν αρχικά για το γκρουπ επειδή δεν ανταποκρινόταν στα στάνταρντ του. Πολλές φορές χαρακτηρίζουν μία έκδοση Internal για λόγους γοήτρου και όχι επειδή η ταινία έχει χαμηλή ποιότητα.

READ NFO
Υπάρχουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το αρχείο που αναφέρονται μέσα στο .nfo (πχ Η ταινία κυκλοφόρησε το 2008 αλλά στο IMDB γράφει 2009. Προτιμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη δεύτερη χρονολογία για να μη γίνει Nuke).

DUPE
Η ταινία έχει ήδη κυκλοφορήσει και αυτό είναι ένα αντίγραφο ή έχει ακριβώς την ίδια ποιότητα με την αρχική.

SUBBED
Η ταινία έχει ενσωματωμένους υπότιτλους (κολλημένους στην εικόνα).


Επίσης υπάρχουν κάποιοι χαρακτηρισμοί που αναφέρονται αποκλειστικά στην ταινία και όχι στην ποιότητά της:

LIMITED
Η ταινία (συνήθως ερασιτεχνική η σινεφίλ) προβλήθηκε σε λιγότερες από 250 αίθουσες.

STV (Straight To Video)
Η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ στο σινεμά αλλά κυκλοφόρησε απευθείας σε DVD.

DOCU
Πρόκειται για ντοκιμαντέρ και όχι ταινία.


Format
DivX ή XviD αν και πλέον τείνει να κυριαρχήσει το XviD.


Scene Group
Η ομάδα που έκανε όλη τη δουλειά. Το κάθε γκρουπ έχει τα δικά του στάνταρ και η ίδια ταινία μπορεί να κυκλοφορήσει με διαφορετική FPS (Frames per second) ή μικρές διαφορές στη διάρκεια. Όταν ψάχνουμε υπότιτλους για την ταινία, καλό είναι να ξέρουμε και το Scene group.


========================================================
Σημείωση

Υπενθυμίζουμε τη σειρά ποιότητας:
CAM -> TS -> TC -> SCR -> WP -> DVDscr -> DDC ή PPV -> R5 -> DVDrip-DVDR-BRrip-BDrip

Συγκεκριμένα για την έκδοση DDC, επειδή δεν υπάρχουν ακριβή στάνταρ, μπορεί να αλλάξει θέση στη σειρά και να θεωρηθεί κατώτερη ή εφάμιλλη ποιότητα με το DVDscr. Τα κριτήρια συνήθως είναι η ανάλυση της εικόνας και το μέγεθος του αρχείου avi.

Λόγω της σημαντικής διαφοράς στο μέγεθος του αρχείου avi και κάποιους περιορισμούς που παρουσιάζουν κατά την αναπαραγωγή τους από DivX Players, τα DVDrip DVDR BRrip και BDrip δεν αντικαθιστούν το ένα το άλλο αλλά θεωρούνται παρόμοια (mirrors). Επίσης mirrors θεωρούνται οι ταινίες που είναι από διαφορετικά Scene groups ή επετειακές εκδόσεις (DC, SE κλπ).



3 σχόλια:

Πολύ ωραίος και κατατοπιστικότατος. Μπράβο

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More