Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Δημιουργία DVD με μενού και υπότιτλους με το VSO ConvertXtoDVD

 Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αναπαραγωγής ενός αρχείου βίντεο αλλά έχω την εντύπωση πως ,έαν εξαιρέσουμε τους μυημένους ,ο πιο δημοφιλής από όλους είναι μέσω ενός DVD.
 Πως μπορούμε όμως να "κάψουμε" ένα δισκάκι ώστε να μπορέσουμε να δούμε σε έναν απλό DVD Player την ταινία που κατεβάσαμε?
 
Εισαγωγή

Ένα από τα αρτιότερα προγράμματα δημιουργίας DVD από αρχεία βίντεο που κυκλοφορούν στην αγορά είναι το ConvertXtoDVD. Κι αυτό γιατί συνδυάζει κορυφαίες ταχύτητες, πολύ καλή ποιότητα και δυνατότητα παραμετροποίησης του μενού. Μία αναλυτική επεξήγηση των λειτουργιών του θα αποτολμήσουμε στις παρακάτω σειρές.

Γνωριμία με το περιβάλλον

Aυτό είναι το περιβάλλον του προγράμματος όταν το ανοίγουμε












Στο πάνω μέρος (αριστερά) θα μπορούμε να δούμε τα διάφορα στοιχεία που απαρτίζουν το μελλοντικό μας DVD. Τόσο δηλαδή τα αρχεία βίντεο όσο και το μενού.
Το δεξί μέρος (Προεπισκόπηση video) θα μας δείχνει συνέχεια μια προεπισκόπηση του εκάστοτε στοιχείου που έχουμε επιλέξει από τα αριστερά. Μπορεί να εμφανιστεί κάνοντας κλικ στο τελευταίο εικονίδιο με την οθόνη ( ).
Στο κάτω μέρος βλέπουμε το αρχείο καταγραφής στο οποίο φαίνονται αναφορές για την κάθε ενέργεια του προγράμματος και διάφορες άλλες πληροφορίες.

Προσθήκη των αρχείων βίντεο

Πρώτο βήμα για την δημιουργία του DVD μας, είναι η επιλογή των αρχείων βίντεο που θα βάλουμε. Το ConvertXtoDVD θα φροντίσει να τα μετατρέψει κατάλληλα ώστε να χωρέσουν σε ένα DVD. Η "χρυσή τομή" ανάμεσα στον αριθμό επεισοδίων ανά DVD και στην ποιότητα της εικόνας είναι τέσσερα 40λεπτα επεισόδια σε κάθε DVD, χωρίς αυτό να σημαίνει πως βάζοντας μεχρι και 6 η ποιότητα πέφτει πολύ αισθητά. Παρ' όλα αυτά, προτείνεται να βάζετε 4 επεισόδια διάρκειας 40 λεπτών σε κάθε δισκάκι.
Ας αρχίσουμε λοιπόν να προσθέτουμε τα πρώτα 4 επεισόδια της σειράς Χ στο DVD μας. Αυτό θα το κάνουμε κάνοντας κλικ στο πρώτο εικονίδιο ( ). Έπειτα θα εμφανιστεί ένα παράθυρο στο οποίο αφού εντοπίσουμε τον φάκελο στον οποίον είναι αποθηκευμένα τα αρχεία μας θα τα επιλέξουμε (ένα-ένα ή πολλά μαζί) και θα πατήσουμε Άνοιγμα.












Αμέσως βλέπουμε πως στο αριστερό τμήμα του προγράμματος, έχουν προστεθεί πέντε στοιχεία (τα τέσσερα αρχεία βίντεο και ένα μενού). Λεπτομέρειες για το κάθε στοιχείο μπορούμε να δούμε ανοίγοντας το εκάστοτε δενδροειδές απο το συν (+) που προηγείται. (εδώ π.χ. ανοίξαμε το δενδροειδές του 4ου επεισοδίου)













(συμβουλή: αν σας εξυπηρετεί μπορείτε να ανοίγετε και να κλείνετε όλα τα δενδροειδή από αυτό το εικονίδιο: με ένα μόνο κλικ)

Μπορείτε να αλλάξετε σειρά στα αρχεία βίντεο επιλέγοντας κάποιο απ' αυτά και ανεβάζοντάς το ( ) ή κατεβάζοντάς το ( ) στην διάταξη. Η σειρά που θα ορίσετε εδώ θα είναι η σειρά που θα εμφανίζονται τα επεισόδια στο μενού.

Τέλος, στο δενδροειδές κάθε αρχείο υπάρχει μία επιλογή "Κείμενο Menu". Με διπλό κλικ σ' αυτή την επιλογή μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα του επεισοδίου, όπως αυτό θα εμφανίζεται στο μενού, χωρίς να αλλάζουμε το αρχείο. Εδώ λοιπόν τα ονομάζουμε "Επεισόδιο 1" κ.ο.κ. Στα έτοιμα μενού που κατεβάζετε από αυτό το site συχνά (αν όχι πάντα) θα μπορείτε να βρίσκετε πληροφορίες και για το πως πρέπει (ή ενδείκνυται) να ονομάζετε το κάθε επεισόδιο.

Προσθήκη υποτίτλων στα αρχεία βίντεο

Αν τα αρχεία σας τα έχετε τακτοποιημένα (δηλαδή τα αρχεία βίντεο έχουν το ίδιο όνομα αρχείου με το εκάστοτε αρχείο υπότιτλων) τότε το ConvertXtoDVD θα αναλάβει να προσθέσει αυτόματα τους υπότιτλους στο κάθε αρχείο βίντεο.
Καλό θα ήταν βέβαια πριν φτιάξετε κάποιο DVD, να ελέγχετε αν σε όλα τα αρχεία μπήκαν οι υπότιτλοι ανοίγοντας το εκάστοτε δενδροειδές.

Σε περίπτωση, όμως, που είστε πιο τσαπατσούληδες με τα αρχεία σας (όπως ο υπογράφων του παρόντος βοηθήματος) θα χρειαστεί να προσθέσετε χειροκίνητα τους υπότιτλους.
Κάνουμε δεξί κλικ στο "Υπότιτλος (0 ροή)" και επιλέγουμε Προσθήκη Υποτίτλων.













Και αμέσως ανοίγει το γνωστό παράθυρο ανοίγματος αρχείων από το οποίο επιλέγουμε τον κατάλληλο υπότιτλο.












Κατ' ευθείαν βλέπουμε ότι στο αρχείο βίντεο προστέθηκε 1 ροή υποτίτλων.

Παραμετροποίηση του μενού

Επιλέγουμε με απλό κλικ το μενού (Μενού - "Το DVD μου") και ανοίγουμε το δενδροειδές του. Αμέσως βλέπουμε στα δεξιά μία προεπισκόπηση του μενού.












» Τίτλος: Κάνοντας κλικ στο βελάκι δίπλα μπορούμε να αλλάξουμε τον τίτλο που θα φαίνεται στην κορυφή του μενού. Μπορούμε αν θέλουμε να σβήσουμε το προεπιλεγμένο "Το DVD μου" και είτε να το αφήσουμε κενό είτε να βάλουμε κάποιο κείμενο της αρεσκείας μας. Εδώ θα βάλουμε "Σειρά Χ - Σεζόν 1 - DVD 1" για λόγους επίδειξης.

» Φόντο: Από το βελάκι μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε ένα οποιοδήποτε αρχείο εικόνας ως φόντο. Απο εδώ διαλέγετε και τα αρχεία εικόνων που θα βρίσκετε στα έτοιμα μενού του GreekTvSubS.gr

» Αυτόματη αναπαραγωγή, Συνεχής αναπαραγωγή και Αναπαραγωγή με τη σειρά: Τα απενεργοποιούμε για να γίνουν πιο χρηστικό το DVD μας καθώς και το μενού.

» Γραμματοσειρά τίτλου: Από εδώ αλλάζουμε την γραμματοσειρά και το χρώμα του τίτλου που γράψαμε πιο πάνω.

» Γραμματοσειρά αντικειμένου: Από εδώ αλλάζουμε την γραμματοσειρά με την οποία θα εμφανίζονται οι επιλογές για το κάθε επεισόδιο.

Τελικές επιλογές και προεπισκόπηση του μενού:












Επισκόπηση ρυθμίσεων

Πριν λοιπόν πατήσουμε το κουμπί "Δημιουργία DVD" μένει να δούμε κάποιες σημαντικές ρυθμίσεις. Πηγαίνουμε λοιπόν Ρυθμίσεις και μετά Γενικά.












Εδώ μένει μόνο να προσέξουμε τον Φάκελο Εργασίας. Η προεπιλογή είναι ένας φάκελος μέσα στον φάκελο "Τα εγγραφά μου" ο οποίος συνήθως βρίσκεται στον σκληρό (C:). Φροντίστε να έχετε τουλάχιστον 6 GB ελεύθερα στον αντίστοιχο σκληρό.
(για τους πιο προχωρημένους χρήστες: αυτός είναι ο φάκελος που γίνονται τα αρχεία .VOB και .IFO)

Έπειτα πηγαίνουμε στην καρτέλα Μενού:












Το μόνο σημείο άξιο προσοχής εδώ είναι οι Μέγιστες καταχωρήσεις ανά σελίδα. Ο αριθμός αυτός δηλώνει πόσοι τίτλοι επεισοδίων θα φαίνονται σε κάθε σελίδα του μενού. Δηλαδή αν αυτός ο αριθμός είναι 4 και εσείς βάλετε σε ένα DVD 6 επεισόδια, τότε τα πρώτα 4 θα φανούν στην πρώτη σελίδα και τα επόμενα 2 σε μία δεύτερη σελίδα του μενού. (στα έτοιμα μενού αναφέρεται και αυτός ο αριθμός)

Μία καρτέλα που θέλει προσοχή είναι αυτή που τιτλοφορείται Υπότιτλοι:












Εδώ δεν έχουμε να "πειράξουμε" τίποτα πέραν ίσως της θέσης των υποτίτλων. Προσωπικά, το προεπιλεγμένο 90% βρίσκω να με βολεύει.

Όμως από εδώ μπορούμε να αλλάξουμε και την γραμματοσειρά εμφάνισης των υποτίτλων, πράγμα πολύ σημαντικό καθώς η προεπιλεγμένη γραμματοσειρά δεν βοηθά στην παρακολούθηση.
Έτσι λοιπόν, κάνουμε κλικ στα Προεπιλεγμένη γραμματοσειρά και μετά Αλλαγή γραμματοσειράς.












Τώρα για το τι θα εισάγετε εδώ είναι καθαρά υποκειμενικό. Οι ρυθμίσεις που βολεύουν εμένα και τους γονείς μου (που έχουν και κάποια ηλικία και ως εκ τούτου δεν βλέπουν και πολύ καλά) είναι οι εξής:









Στις νεότερες εκδόσεις έχει αλλάξει η καρτέλα των ρυθμίσεων για τους υπότιτλους.





Πατάτε στο Text Subtitles rendering settings όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, και έπειτα ανοίγει ένα νέο παράθυρο.





Ας περιγράψουμε λίγο τις ρυθμίσεις και εδώ.

Βάζουμε Arial 22 bold ή Arial 22 όχι bold. Σε όσους φαίνονται μικροί μπορούν να δοκιμάσουν με Arial 24, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κόβονται κάποιες λέξεις λόγω του μεγέθους.

Επιλέγουμε στο Text Rendering-Wrap Style No Word Wrap. Έτσι οι υπότιτλοι θα είναι όπως τους έβγαλε ο μεταφραστής δίχως να σπάει τις γραμμές αυτόματα το VSO. Τις άλλες ρυθμίσεις δεν τις πειράζουμε εκτός κι αν είναι κάποιος έμπειρος και ξέρει τι κάνει.





Τέλος διαλέγουμε την καρτέλα Εγγραφή:












Το μόνο που θα χρειαστεί σ' αυτή την καρτέλα είναι να επιλέξετε το σωστό drive, την συσκευή δηλαδή που χρησιμοποιείτε για να γράφετε DVD.

(για πιο προχωρημένους: Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε απλώς τα αρχεία του DVD και να το γράψετε κάποια άλλη στιγμή δεν επιλέγετε ούτε το "Εγγραφή αποτελέσματος σε DVD" ούτε το "Διαγραφή του φακέλου μετά από επιτυχημένη εγγραφή" και όταν θελήσατε στο Nero κάνοντας ένα DVD-Video "ρίχνετε" ολόκληρο τον φάκελο που δημιουργήθηκε μέσα στον φάκελο που θέσαμε στην καρτέλα Γενικά)

Δημιουργία και εγγραφή του DVD

Αφού λοιπόν έχουμε κάνει όλη αυτή την διαδικασία, βάζουμε ένα κενό DVD στον αντίστοιχο οδηγό και πατάμε το πλήκτρο:










Αφού τελειώσει η μετατροπή (κατά κανόνα λιγότερο από 2 ώρες για ένα γεμάτο DVD σε έναν όχι τελευταίας τεχνολογίας υπολογιστή) θα εμφανιστεί αυτή η οθόνη:












Στην οποία θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εγγραφή του DVD ενώ αν δεν είχαμε βάλει νωρίτερα απλώς θα είχε εμφανιστεί αυτή η οθόνη προτρέποντάς μας να βάλουμε ένα.

Όταν όλα έχουν τελειώσει επιτυχώς, το ακόλουθο μήνυμα θα εμφανιστεί.












Καλές εγγραφές!
 
 
 
 
Ο παραπάνω οδηγός δημοσιεύτηκε στο GreekTVSubs τον οποίο και σας παραθέτω σχεδόν αυτούσιο.

2 σχόλια:

Γιατι δεν φαινονται τα εικονιδια¨?

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More